Сливи – користь для організму жінок, чоловіків, а також обмеження споживання.

сливи

Слива – це солодкий і ароматний плід із дерев кісточкових культур. Фрукт містить корисні для нашого організму вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Дізнаймося, яка користь слив для організму загалом, а також її особливі переваги для жінок, чоловіків і можливі протипоказання.

У чому від сливи користь

Плід сливового дерева має безліч поживних речовин, наприклад, майже всі вітаміни, калій, магній і дієтичні волокна.

На першому місці містяться вітаміни групи В. Потужний антиоксидант вітамін С – на другому місці. Цей елемент відповідає за міцну імунну систему, здатний відтермінувати старіння клітин.

Вітамін К бере участь у згортанні крові, вітамін А корисний для шкіри та зору. Калій і магній допомагають підтримувати нормальне серцево-судинне функціонування, а рослинні волокна сприяють нормалізації травлення і запобігають закрепам.

Завдяки рослинним волокнам, величезній кількості калію, вітамінам групи В, А, С, Е, РР та іншим корисним речовинам, слива сприяє очищенню і поліпшенню роботи всіх систем організму. Наприклад, вона позитивно впливає на печінку. Волокна очищають організм від токсинів і стимулюють роботу печінки. Антиоксиданти захищають печінку від ушкоджень, спричинених вільними радикалами.

Користь сливи для жінок

Для жінок слива особливо корисна. Її рослинні флавоноїди знімають різні запалення в жіночому організмі, знижуючи тим самим ймовірність виникнення серцево-судинних і ендокринних захворювань.

Споживання фрукта регулює менструальний цикл і зменшує деякі неприємні симптоми: болі внизу живота та занепадницький настрій. Природні фітоестрогени, що містяться в плодах, знижують інтенсивність симптомів менопаузи в жінок, а вітамін Р і хлорогенова кислота зміцнюють кістки та суглоби.

Вітамін В6 і мідь підтримують нормальне функціонування нервової системи та передачу нервових сигналів.

Крім того, фрукти багаті на триптофан, який виробляє серотонін, гормон радості, що відповідає за здоровий сон, апетит, хорошу пам’ять і концентрацію уваги.

Користь сливи для чоловіків

Для чоловіків слива також відіграє важливу роль у підтримці здоров’я. Наприклад, вона позитивно впливає на функції передміхурової залози, покращує потенцію, допомагає у виробленні тестостерону.

Антиоксидантні речовини в сливі позбавляють ймовірності розвитку простатиту та інших захворювань сечостатевої системи.

Чоловіки, які активно збагачують свій раціон фруктами, особливо сливами, менше страждають на підвищений кров’яний тиск. Було проведено клінічне дослідження та опубліковано в Journal of Ayub Medical College, згідно з яким вживання чорносливу знижує артеріальний тиск і холестерин ЛПНЩ у крові. З огляду на те, що ці дві проблеми часті супутники чоловіків, слива забезпечує більш здорове серце.

Способи заготівлі слив

Хоча цілий рік неможливо насолоджуватися свіжою сливою, а в консервованому вигляді вона втрачає деяку кількість поживних речовин, її сушать, в’ялять і заморожують.

Заморожена слива відмінно зберігає свої корисні властивості. Її використовують для приготування десертів, смузі або додають у випічку.

Найвідоміший корисний сорт сливи – «угорка». Вона славиться своїм підкопченим смаком, а також насиченою клітковиною, яка вирівнює рівень холестерину в крові та покращує роботу кишківника.

Крім того, угорка містить флавоноїди, що мають протизапальні та протиракові властивості.

Шкода сливи

Попри всю користь сливи, є деякі протипоказання та обмеження до її споживання:

  • людям, які страждають від таких хвороб, як от цукровий діабет;
  • виразка шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • діарея;
  • порушення перетравлення їжі;
  • ожиріння;
  • алергічна реакція;
  • індивідуальна непереносимість;
  • гастрит із підвищеною кислотністю.

Вагітним і матерям-годувальницям слід проявляти поміркованість.

Крім того, у сливах містяться ефіри щавлевої кислоти. Вони накопичуються за порушення обміну речовин у нирках і жовчному міхурі. Тому людям, які страждають на захворювання цих органів, рекомендується обмежувати вживання сливи.

Висновок

Слива – це чудовий фрукт, який має безліч корисних властивостей для організму. Вона корисна як для жінок, так і для чоловіків, підтримує здоров’я печінки, шлунка, серця.

Однак перед використанням сливи в лікувальних цілях або в разі наявності будь-яких захворювань рекомендується порадитися з лікарем або дієтологом, щоб уникнути можливих ускладнень.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама