США охоплені четвертою хвилею фентанілової кризи

наркотики

Фентаніл — синтетичний опіоїд вважається потужнішим, ніж морфін. Дві третини всіх смертей від передозування наркотиків у США пов’язані саме з ним. Дедалі все більше американців помирають від передозування фентанілом. При цьому четверта хвиля опіоїдної епідемії набирає обертів.

У 2021 році США подолали рубіж у понад 100 000 смертей від передозування наркотиків за один рік. Дві третини з них пов’язані з фентанілом, потужним синтетичним опіоїдом, який у 50–100 разів сильніший за морфін.

У 2010 році менш як 40 000 людей померли від передозування наркотиків у США, причому менш ніж 10% із них були пов’язані з фентанілом.

Фармацевтичний препарат може бути призначений лікарем для лікування сильного болю. Однак він також незаконно виробляється і продається злочинними угрупованнями, переважно контрабандами з Мексики, з використанням китайських інгредієнтів.

Збільшення смертності від фентанілу можна пояснити тим, що наркотик поєднується з іншими стимуляторами, такими як кокаїн або метамфетамін, для отримання тривалішого кайфу. У 2015 році розпочалася так звана четверта хвиля кризи передозування.

Афроамериканці помирають від комбінації фентанілу та інших наркотиків. При цьому спостерігається зростання показників у різних вікових групах та географічних межах.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама