Цистит при сечокам’яній хворобі: як розпізнати та вилікувати?

сечовий міхур та нирка з каменем

Цистит — це запалення слизових оболонок сечового міхура, яке з’являється внаслідок проникнення в організм інфекції, переохолодження або порушення обміну речовин. Симптоми відкладених солей, піску, циститу при сечокам’яній хворобі проявляються в прискореному сечовипусканні, ріжучому болю, іноді в попереку, паху, під ребрами. За першої появи його симптомів на тлі сечокам’яного захворювання слід звернутися до лікаря. Він призначає антибактеріальну терапію, курс лікування препаратами з протизапальною дією.

Цистит пісок у сечовому міхурі та його причини

Досить часто захворювання розвивається через сечокам’яну хворобу (уролітіаз). На цистит або пісок у нирках вказують формування каменів у сечовому міхурі системи, що проявляється. Таке захворювання пов’язане з порушеннями обміну речовин. Утворені в нирках солі поступово збільшуються в розмірах і утворюють камені, як результат — гостре або хронічне захворювання в сечовому міхурі, сечокам’яна хвороба.

Воно проявляється в пацієнтів будь-якої статі та віку, але частіше трапляється — у дітей і підлітків. Цистит і пісок у нирках за сечокам’яного захворювання виникають у разі:

  • порушення харчування;
  • геологічних і географічних особливостей проживання;
  • ведення неправильного способу життя;
  • нехтуванні правилами особистої гігієни;
  • постійному стримуванні позивів сечовипускання;
  • переохолодженні під час купання у водоймах, басейні та інших громадських місцях.

Як відрізнити цистит від виходу піску і каменів?

Цистит при сечокам’яній хворобі можна виявити під час проведення цистоскопії. Дослідження оцінює стан стінок сечового міхура, утворення в нирках піску та інших чужорідних тіл (камінців, пухлин, поліпів, різних утворень).

У хворого пацієнта пісок виходить із нирок у разі порушення їхньої роботи. Це явище можуть супроводжувати болі в поперековому відділенні, що посилюються під час рухів, кашлю, чхання. Якщо камені застряють у сечовому міхурі або сечоводі, то болі можуть мати гострий, переймоподібний характер, віддавати в паху, статевих органах.

За сечокам’яної хвороби помітні свербіж, відчуття поколювань, ріжучого болю, дискомфорту після сечовипускання. Якщо ж у пацієнта спостерігаються пісок у нирках і цистит одночасно, то також можна помітити вихід каменів із сечею.

У розмірі вони можуть досягати від 1 до 20 мм.

Цистит і пісок у нирках: варіанти лікування та профілактики

Цистит при сечокам’яній хворобі має кілька варіантів дієвого лікування. Трави й настої, ванночки з ромашкою, фурациліном допомагають тільки за незначних (легких) форм захворювання. В іншому разі потрібні дієтотерапія, медикаментозна корекція порушень обміну речовин, хірургічне втручання.

Пісок у сечовому міхурі та досить великі камені не виводяться самостійно, не лікуються консервативним методом. Сучасні технології дозволять провести хірургічні маніпуляції без розрізів і проколів.

Одна з найпоширеніших хвороб сечового міхура — цистит при сечокам’яній хворобі. Його гостру форму в 96% випадків спричиняє кишкова уропатогенна паличка. Якщо звертатися до фітотерапії та медикаментів під час лікування хвороби, то ефективними методами стануть:

  1. Канефрон Н рослинного походження. У ньому містяться екстракти листя розмарину, любистку, золототисячника. Усі компоненти Канефрону діють комплексно, надають антимікробний, спазмолітичний, ефекти, знімають запалення і мають сечогінну дію. Препарат сприяє інтенсивному виведенню солей і піску з організму.
  2. Материнка містить ефірну олію, дубильні речовини, органічні кислоти, макро- і мікроелементи. Коли пацієнта турбують камені, пісок у нирках і цистит, трава надає седативну та помірну протимікробну дію.
  3. Золотушник і звіробій, меліса і ромашка допомагають відрізнити цистит від виходу піску, тому за перших симптомів варто спробувати ванночки на основі цих трав. Вони також чинять спазмолітичну та імуномодулювальну дію. Якщо через кілька днів не спостерігаються поліпшення стану, значить, найімовірніше, пацієнт має справу з каменями в нирках і сечокам’яною хворобою.
  4. Фурагін із протибактеріальним ефектом готується на основі препарату нітрофурану. Він має високу активність щодо грампозитивних і грамнегативних бактерій широкого спектра. Його застосовують для лікування різних форм інфекційних і вірусних захворювань у сечовому міхурі, органах сечостатевої системи.

Цистит і пісок у нирках у хронічній стадії часто лікується антибіотиками, які призначає лікар. Камені, що утворилися з кристалів солей, через дисбаланс між кислотністю сечі та лужністю, провокують затяжну сечокам’яну хворобу. За грамотної профілактики можна уникнути проблем з відкладенням піску в нирках. Комбіновані препарати на рослинній основі допоможуть у боротьбі з цілим букетом захворювань, інфекцій і запалень сечовидільної системи.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Препарат проти діабету запобігає розвитку інфаркту в кожному третьому випадку: дослідження
Метформін використовують для лікування цукрового д...
5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу
Розсіяний склероз (РС) зазвичай діагностується вік...
Реклама