Цистит при вагітності

вагітна жінка і запалений сечовий міхур

Запалення сечового міхура, або цистит, — один із найпоширеніших станів, з якими стикаються майбутні мами. Найчастіше він протікає безсимптомно, що небезпечно як здоров’ю жінки, так дитини

Цистит у вагітних викликають інфекції

Цистит при вагітності викликають мікроби в сечовивідних шляхах. У жінок анатомічно сечівник розташований неподалік ануса. Під час вагітності сечовий міхур рухається вперед і вгору, а збільшена матка тисне на сечоводи. Внаслідок цього краплі сечі можуть залишитися в сечовому міхурі та викликати розмноження мікроорганізмів, які впливають на виникнення циститу. Найчастіше цистит викликають кишкова паличка або стафілокок.

Чинники ризику розвитку циститу при вагітності

  • гестаційний діабет, або діабет вагітних;
  • камені в нирках;
  • анатомічні дефекти сечовидільної системи;
  • недостатня інтимна гігієна;
  • часті статеві акти;
  • ослаблений імунітет.

Цистит при вагітності іноді протікає безсимптомно, і виявити його вдається лише за чергової здачі аналізів сечі. Однак найчастіше жінки скаржаться на болючі симптоми.

Цистит: симптоми при вагітності

  • болі внизу живота;
  • часте сечовипускання або постійні та болючі позиви до сечовипускання;
  • колючий біль та печіння у сечівнику;
  • нетримання сечі;
  • зміна кольору сечі;
  • температура.

Цистит на ранніх термінах вагітності

Цистит при вагітності на ранніх термінах зазвичай пов’язаний із різким підвищенням рівня статевих гормонів у крові. В результаті цього сечівник і сечоводи втрачають природну напругу і розширюються, що полегшує колонізацію мікроорганізмами.

Як лікувати цистит на ранніх термінах вагітності

Пийте багато води, це допоможе вимити бактерії із сечового міхура. Якщо є набряклість, обговоріть з лікарем, яку кількість рідини ви можете випити.

Відмовтеся від продуктів, які можуть дратувати сечовий міхур. Серед них — кава, солодощі, кислі та гострі закуски.

Дотримуйтесь особистої гігієни. Частіше змінюйте спідню білизну, стежте за чистотою інтимної зони.

Розвиток циститу в першому триместрі вагітності менш ймовірний, ніж на пізніх її термінах. Його поява в третьому триместрі пояснюється більшою сприйнятливістю до мікробів. На цьому терміні відбувається активний тиск матки на сечоводи, що збільшує ризик інфікування.

Як лікувати цистит при вагітності

Для діагностики циститу проводять бактеріальний посів сечі. Це дозволяє визначити тип бактерій та підібрати фармакологічні засоби. Іноді може знадобитися проведення ультразвукового дослідження черевної порожнини, зокрема нирок.

Лікування циститу при вагітності протікає інакше, ніж у звичайному стані жінки. Це пов’язано з тим, що невиліковне захворювання може спричинити для здоров’я матері та дитини небезпечні ускладнення. Щоб запобігти їх появі, проводять антибактеріальну терапію.

Антибіотик призначається навіть тоді, коли у жінки не має симптомів, але є бактерії в сечі.

Препарати мають бути безпечними для майбутньої мами. Тому застосовують лише антибіотики, які належать до групи пеніцилінів, — амоксицилін, фосфоміцин, цефалексин. Курс лікування — 7 днів, після чого проводиться повторне дослідження сечі.

Також для лікування циститу при вагітності використовують безрецептурні препарати.

Фуразидин. Цей антимікробний препарат допомагає боротися з інфекцією сечовивідних шляхів. Його призначають на II або III триместрі вагітності, але не пізніше ніж до 38-го тижня вагітності. Фуразидин не застосовують при циститі у першому триместрі вагітності через його здатність легко проникати у плаценту. А після 38 тижня вагітності він може викликати гемолітичну анемію у новонародженого.

Канефрон при циститі у вагітних допомагає зменшити болючі відчуття в сечових шляхах, покращує функцію нирок і допомагає вивести шкідливі речовини з організму.

Но-шпу застосовують для зняття спазму гладкої мускулатури сечових шляхів. Однак но-шпа не лікує бактеріальну інфекцію сечовивідних шляхів, яка є основною причиною циститу.

Як додатковий засіб використовують екстракт журавлини при циститі у вагітних. Проантоціанідини, що містяться в журавлині, зменшують кількість бактерій, що прилипли до епітелію сечовивідних шляхів, а наявність органічних кислот перешкоджає розвитку патогенних бактерій.

Фармакологічне лікування можна підкріпити домашніми методами. 

Що можна пити вагітним при циститі

  • журавлинний сік;
  • сік чорної смородини;
  • відвар кори дуба;
  • трав’яні настої.

Корисні будуть і присідання, проте виконувати їх треба обережно, щоб не зашкодити розвитку плода.

Цистит при вагітності: чим небезпечний

Невилікувана інфекція сечового міхура дуже небезпечна. Вона може призвести до уповільнення зростання плоду, передчасних пологів, викидня і навіть перинатальної смерті.

Цистит може спричинити розвиток ускладнень, які безпосередньо загрожують майбутній мамі. Серед них — пієлонефрит, ниркова недостатність та сепсис. Лікарі відзначають, що чим пізніше діагностується цистит при вагітності, тим більша ймовірність розвитку ускладнень, спричинених ним. Тому під час вагітності жінки мають кілька разів здавати аналізи сечі.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама