У яких випадках можна їсти попкорн при панкреатиті

попкорн та підшлункова залоза

Ця популярна закуска стала атрибутом культури кіно. Лікарі стверджують, що попкорн може бути не тільки смачними, але й корисним смаколиком. Все залежить від способу його приготування. Так, повітряний попкорн, без олії та солі, являє собою цільне зерно з високим вмістом клітковини та білка. Він нормалізує рівень цукру в крові, що знижує ймовірність розвитку цукрового діабету, і навіть покращує здоров’я кишківника. Чи означає це, що дозволяється попкорн при панкреатиті? Відповісти на це питання не так легко, як може здатися на перший погляд.

Попкорн при панкреатиті гострої форми заборонено

Панкреатит, або запалення підшлункової залози, порушує вироблення ферментів для травлення їжі. Це викликає біль у животі, нудоту, блювоту та пропасницю. У важких випадках підшлункова залоза може бути пошкоджена, і у людини може розвинутись діабет.

Панкреатит може бути гострим, тобто виникати раптово та тривати протягом короткого часу. А може бути хронічним. В цьому випадку він розвивається роками, а напади болю можуть бути менш сильними. Як правило, вони проявляються епізодично і можуть тривати кілька годин або навіть днів.

Як при гострому панкреатиті, так і при хронічному, хворим рекомендується дієта. Виключається жирна, гостра їжа, алкоголь, кава. Допускаються протерті супи, зварені на воді каші, фрукти, овочі, нежирний білок. Таке харчування допомагає відновити здоров’я підшлункової залози та знизити ймовірність рецидиву.

Попкорн є відносно нежирною їжею, а також добрим джерелом клітковини. Чи означає це, що дозволяється попкорн при панкреатиті? Лікарі заявляють, що при гострому панкреатиті заборонено будь-яке харчування протягом декількох днів. У тому числі унеможливлюється попкорн при панкреатиті гострої форми, адже це може погіршити стан хворого. Однак при хронічній формі також може бути корисним не всім. І ось чому.

Попкорн при панкреатиті — засіб проти цукрового діабету?

Попкорн — це цілозерновий продукт з низьким вмістом калорій та високим вмістом клітковини. Він є джерелом антиоксидантів, які нормалізують рівень цукру та холестерину в крові, а також можуть захистити підшлункову залозу від пошкоджень.

Вчені Університету Скрентона (США) виявили, що хрустка оболонка попкорну багата на поліфеноли та ферулову кислоту. Вони зміцнюють імунітет організму та захищають його від розвитку запальних процесів. Чим ще корисний попкорн?

Поліпшує роботу мозку. Дослідники Чиказької фундація дослідження та лікування запаху та смаку (Smell & Taste Treatment and Research Foundation) довели, що попкорн прискорює вироблення головним мозком бета-хвиль. Це дозволяє лише за 5 хв підвищити пильність на 25%.

Допомагає схуднути. Попкорн низькокалорійний, в одній його склянці міститься лише 31 ккал. При цьому повітря, яке він містить, допомагає швидко насититися. А клітковина, що міститься в ньому, зменшує рівень глюкози в крові. Це допомагає лише за місяць схуднути на 1 кг.

Захищає підшлункову залозу. Попкорн є гарним джерелом клітковини, яка нормалізує травлення та запобігає появі запорів.

Вживання попкорну також допоможе знизити рівень холестерину. Проведені дослідження показали, що люди, які їли попкорн, мали нижчий рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину, і вищий рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), або «хорошого» холестерину. Клітковина, що міститься в попкорні, зв’язуючись з жовчними кислотами, запобігає їхньому всмоктуванню. Це також сприятливо впливає на рівень холестерину в крові.

Проведене дослідження показало, що споживання попкорну перед їдою допомагає зменшити рівень цукру в крові, який зазвичай підвищується після їди. Попкорн також є добрим джерелом магнію, який необхідний для правильної роботи інсуліну.

Який вибрати попкорн при панкреатиті? Повітряний попкорн є для таких хворих кращим варіантом, ніж смажений у маслі. При запаленні підшлункової залози слід вибирати слабосолоні та несолоні сорти попкорну, які не містять жирів.

Який можна попкорн при панкреатиті

  • Уникайте попкорну, покритого олією чи іншими жирами.
  • Попкорн не повинен бути дуже солоним чи мати гострі приправи.
  • Їжте попкорн у помірних порціях. Це допоможе не допустити загострення.

Як приготувати несолоний попкорн

Домашній попкорн без олії — це здорова та легка закуска. Саме такий попкорн слід готувати при панкреатиті легкої форми. Однак для цього знадобиться мікрохвильова піч. При інших способах приготування цього смаколика знадобиться олія або інший жир. А він не повинен містити жирів, інакше стає шкідливим. Максимум можна додати щіпку солі.

Рецепт попкорну при панкреатиті

  1. Зерна кукурудзи висипте у паперовий пакет. Загніть його краї, щоб він залишався щільно закритим.
  2. Щільно закритий пакет із зернами кукурудзи покладіть у мікрохвильову піч і поставте на 3–4 хв на високу потужність. Шум, з яким готуватиметься попкорн, поступово стихатиме. Це свідчитиме про його готовність.
  3. Вийміть пакет із мікрохвильової печі. Акуратно, щоб не обпектися парою, відкрийте пакет. Дайте трохи охолонути. За бажання додайте щіпку солі або цукру. Знову закрийте пакет. Добре струсіть і перемішайте. Готово!

Ласувати попкорном при панкреатиті слід дуже акуратно. Адже він містить багато клітковини. Вона спричиняє нормалізацію травлення. Цей процес, який багато в чому регулюється підшлунковою залозою, може спричинити її загострення під час запалення. Щоб цього не допустити, лікарі радять не лише обмежити споживання, а й готувати альтернативні закуски. Серед них — морква, смажені на повітрі картопляні чипси та яблучне пюре.

Альтернативні закуски попкорну при панкреатиті

Морква. Як і попкорн, нарізана морква — це нежирна (0,3 г на 1 чашку) хрумка закуска. Її можна поєднувати зі знежиреним соусом. До того ж вона корисна для здоров’я очей.

Знежирений грецький йогурт не тільки багатий на білок і кальцій. Його можна поєднувати з корисними фруктами.

Домашні картопляні чипси, обсмажені на повітрі. Смажені на повітрі картопляні чипси (без додавання вершкового чи олії) це проста нежирна закуска, яку можна приготувати вдома у фритюрниці.

Яблучне пюре. Яблучне пюре — це поживна та нежирна закуска, яка забезпечує природно солодкий та приємний смак.

Все це вказує на те, що навіть при запаленні підшлункової залози харчування може бути не тільки корисним, але навіть смачним. І навіть попкорн при панкреатиті не заборонено, якщо хвороба перебуває у стадії ремісії, а сама закуска приготована без жиру та спецій.

Чи можна їсти попкорн при панкреатиті?

Попкорн з магазину не рекомендується при панкреатиті через високу жирність і важкоперетравлюваність.

Чому попкорн небажаний при панкреатиті?

Попкорн містить олію та клейку оболонку, що може посилити навантаження на підшлункову залозу.

Що можна їсти замість попкорну при панкреатиті?

Рекомендується вибирати легко засвоювані продукти, такі як каші, картопля, нежирне м’ясо та варені овочі.

Чи можна попкорн після одужання?

Після одужання краще обговорити харчування з лікарем, але навіть тоді варто обережно вживати попкорн через його жирність.

Які продукти слід уникати панкреатиту?

Слід уникати жирних, кислих та гострих продуктів, а також алкоголю.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама