Вчені довели користь шовковиці при лікуванні діабету II типу

шовковиця

Шовковицю традиційно використовують у китайській медицині. Східні лікарі застосовують усі частини рослини — листя, плоди та навіть кору — для лікування лихоманки та гіпертонії. На думку сучасних фахівців, користь шовковиці також спостерігається при лікуванні очей, захворювань суглобів та печінки.

Користь від шовковиці залежить від її виду

Існує два види шовковиці біла (Morus alba) та чорна (Morus nigra). Біла шовковиця більш стійка до холодних кліматичних умов і може зростати у різних регіонах. Зате ягоди чорної шовковиці, як правило, солодші. Колір впливає як на смакові якості шовковиці, так й лікувальні.

Користь білої шовковиці

  • Антиоксиданти, що містяться в шовковиці, захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами, що знижує ризик розвитку запалень.
  • Багата вітамінами А, С та E, які зміцнюють імунітет, здоров’я шкіри та зору.
  • Містить харчові волокна, які нормалізують травлення.

Користь шовковиці чорної вчені пояснюють високим вмістом вітаміну К. Він відіграє важливу роль у згортанні крові та підтримці суглобів. А флавоноїди, що містяться в її плодах, такі як рутин і моріцин, мають антиалергічні та протизапальні властивості.

Лікарі нагадують про користь шовковиці для жінок. Вона покращує пружність та текстуру шкіри, тим самим захищаючи її від передчасного старіння. Допомагає у регуляції гормонального балансу. З цієї причини ягоди шовковиці необхідно вживати жінкам під час пременопаузи та менопаузи, коли спостерігаються зміни рівнів естрогену в організмі. Також ці ягоди підтримують густину кісткової тканини, що знижує ризик розвитку остеопорозу у жінок. Крім того, зазначають вчені, шовковиця покращує здоров’я серця та сприяє підтримці здорової мікрофлори кишківника.

Чай з листя шовковиць: користь та шкода

Вчені відзначають особливу користь білої шовковиці. Згідно з дослідженням 2017 року, вона знижує концентрацію глюкози, що зменшує ризик розвитку цукрового діабету II типу.

Для приготування протидіабетичного чаю залийте 1 г листя білої шовковиці 100 мл гарячої води. Настоюйте 5 хв. Пийте протягом дня.

Деякі дослідження показують, що шовковичний чай може мати й протизапальні властивості. Він нормалізує кров’яний тиск, покращує травлення і може мати м’яку проносну дію.

Шкода шовковичного чаю

Може викликати алергічну реакцію, особливо у тих людей, які відрізняються нестерпністю інших продуктів із сімейства шовковиці.

Шовковичний чай може взаємодіяти з деякими ліками, у тому числі з антикоагулянтами та протидіабетичними препаратами.

Листя шовковиці користь мають завдяки вмісту вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, таких як бета-каротини, оксалати, фітати та поліфеноли. Тому листя шовковиці використовують при приготуванні екстрактів, пігулок або соків. З листя шовковиці виготовляють препарати, які знижують рівень у крові цукру та холестерину. Це перешкоджає розвитку хвороби Альцгеймера.

Настоянка з шовковиці користь має аналогічну. Для її приготування 1–2 ч. л. сухого листя шовковиці залийте 100–150 мл гарячої води та настоюйте близько 5 хвилин. Процідіть. Отриману настоянку випийте протягом дня.

Коли в шовковиці користі немає

Шовковиця не спричиняє небезпечних побічних ефектів. Іноді вона може стати причиною появи легкої діареї, запору, метеоризму чи запаморочення.

Слід пам’ятати, що ягоди шовковиці знижують рівень глюкози у крові. З цієї причини їх з обережністю слід вживати хворим на діабет II типу, які приймають препарати для зниження рівня цукру в крові. Разом з ягодами шовковиці вони можуть викликати напад гіпоглікемії.

Шовковиця розріджує кров, що може бути небезпечним для жінок під час вагітності або лактації. Лікарі радять їм споживати не більше 18 г ягід шовковиць щодня. З цієї ж причини на день варто використовувати не більше 6 г сушеного листя шовковиці.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама