Веснянки можуть свідчити про підвищений ризик розвитку раку шкіри

дівчина з веснянками

Ці маленькі коричневі цятки на тілі називають «поцілунками сонця». Так шкіра реагує на сонячні промені, вплив яких посилюється навесні та влітку

Чому з’являються веснянки

Веснянки — це невеликі кластери шкіри, розміром близько 1–5 мм, які містять підвищену кількість темного пігменту, меланіну. Його продукування збільшується під впливом ультрафіолетових променів, внаслідок чого шкіра стає темнішою, і на ній з’являються веснянки. Вони можуть проявитися у будь-якому віці, але найчастіше виникають у дитинстві чи юності.

Фактори ризику появи веснянок

  • використання ефірних олій для догляду за шкірою;
  • приймання фотосенсибілізаційних препаратів, таких як барбітурати;
  • травми шкіри;
  • запалення та дерматологічні захворювання;
  • ниркова та печінкова недостатність;
  • захворювання щитоподібної залози, наприклад гіпотиреоз;
  • гормональні зміни, такі як вагітність чи використання гормональної контрацепції;
  • онкологічне захворювання.

Розрізняють дві категорії веснянок: ефеліди та сонячні лентиго. Ефеліди бувають різної виразності — від блідо-жовтого до темно-коричневого кольору. І виникають у тих, хто не захищає себе від сонячного проміння.

До появи ефелідів найбільш схильні блондини зі світлою шкірою.

Сонячні лентиго включають в себе не тільки веснянки, але і пігментні плями. Зазвичай вони розвиваються у людей старше 40 років і можуть бути лускатими на дотик.

Чому з’являються веснянки не у всіх

Французькі вчені провели дослідження за участю 523 французьких жінок середнього віку, які мали веснянки по всьому тілу. На думку експертів, їхня поява була викликана двома факторами — впливом сонячних променів та геном MC1R, який сприяє виробленню меланіну.

Існує два типи меланіну: феомеланін та еумеланін. Люди, чия шкіра виробляє феомаланін, не захищені від УФ-випромінювання. Вони мають світле волосся та бліду шкіру, мало схильні до засмаги й сильно — до появи веснянок.

Люди, чия шкіра виробляє еумеланін, мають темне волосся і смагляву шкіру, вони легко схильні до засмаги. У них вкрай рідко бувають веснянки.

Через що іноді з’являються веснянки у темноволосих людей? Це відбувається через генетичну схильність. Але у брюнетів у шкірі міститься більше меланіну, ніж у блондинів, тому на їхній шкірі веснянки менш помітні.

Веснянки майже завжди нешкідливі, але можуть свідчити про підвищений ризик розвитку раку шкіри. Тому за зміни пігментації слід проконсультуватися з лікарем.

Як приховати веснянки на обличчі

Ластовиння на обличчі доставляє багато занепокоєння дівчатам. Чи можна їх позбутися? Найпростіший спосіб зробити це — зменшити перебування на сонці.

  • Носіть одяг з довгими рукавами та крислаті капелюхи, які захистять від впливу ультрафіолетових променів влітку.
  • Перед тим, як вийти на вулицю, нанесіть на обличчя та область декольте протисонцевий крем SPF 50+.

Замаскуйте веснянки за допомогою консилера або косметичного олівця для обличчя. Виберіть засіб, який підходить під відтінок шкіри. Жінкам зі світлою шкірою та рудо-русявим волоссям слід звернути увагу на консилери рожевого або золотого кольору. Жінкам зі смаглявою шкірою — на цегляно-червоні. А рудоволосим — на персикові чи оранжево-шоколадно-коричневі відтінки.

Для освітлення веснянок можна використовувати алое вера, яке містить саліцилову кислоту та алоїн. Також можна змащувати ластовиння кремом з гідрохіноном або ретиноїдом.

Допоможуть і прості домашні засоби, такі як сік лимонний, мед або сметана, які освітлюють шкіру.

Нанесіть ватним тампоном лимонний сік на шкіру, потім змийте його.

Приготуйте медовий скраб. Для цього змішайте мед з сіллю або цукром. Використовуйте скраб два-три рази на тиждень для освітлення веснянок.

Зробіть маску зі сметани. Нанесіть її на обличчя на 10 хвилин, після чого змийте. Сметана містить молочну кислоту, яка регулює рН шкіри.

Якщо ж ви хочете позбутися веснянок назавжди, то в цьому випадку допоможуть косметологічні процедури. Проте перед їх проведенням слід проконсультуватися з дерматологом.

Хімічний пілінг викликає відлущування епідермісу та підтримує транспортування активних речовин углиб дерми. Для виведення веснянок використовують депігментаційні речовини, які пригнічують синтез меланіну.

Видалення лазером. Концентрований промінь світла досягає меланіну в меланосомах та руйнує їх тепловою енергією. Проводити таку процедуру краще в осінньо-зимовий період, коли сонячна активність є нижчою.

Кріохірургія. При проведенні цієї процедури використовують екстремальний холод у вигляді рідкого азоту для заморожування та знищення аномальних клітин шкіри. Кріохірургія безпечна, не потребує анестезії та тривалого часу на відновлення.

Як зробити так, щоб з’явилися веснянки

У різні часи веснянки вважалися ознакою привабливості. Однак їх поява залежить від генетичної спадковості й не може бути викликано штучно. 

  • Якщо ви хочете, щоб ваші веснянки виглядали яскравіше і контрастніше, уникайте тривалого перебування на сонці та використовуйте протисонцевий крем з високим рівнем SPF.
  • Також можна за допомогою косметичного олівця або тіней для обличчя нанести на шкіру веснянки. Однак це косметичне рішення не вплине на появу нових.
Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені ідентифікували молекули, що викликають розвиток раку
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Дієтологи назвали продукти, які слід виключити з раціону для покращення роботи кишківника
Згідно зі статистикою, запорами страждають близько...
Реклама