Вівсяне молоко – користь і шкода для здоров’я

вівсяне молоко

Вівсяне молоко – це рослинна альтернатива традиційному тваринному молоку, виготовлена з настою вівсяних пластівців і очищена від твердих частинок. Цей продукт став особливо популярним серед людей, які стежать за своїм здоров’ям або дотримуються вегетаріанської чи веганської дієти.

Також вівсяний напій обирають люди, у яких алергія на глютен або лактозу в тваринному молоці. Воно багате поживними речовинами, але, як і з будь-яким іншим продуктом, є й деякі нюанси, які слід врахувати.

Що міститься в молоці з вівса

Користь вівсяного молока полягає в його високому вмісті клітковини, вітамінів, амінокислот і мінералів. Позитивний вплив речовин проявляється в такому:

  1. Клітковина сприяє нормалізації діяльності кишківника, зниженню рівня холестерину та контролю апетиту. Бета-глюкан, специфічний вид клітковини, допомагає в регулюванні рівня цукру в крові.
  2. Білок, який міститься у вівсяному молоці, необхідний для росту і регенерації тканин.
  3. Багатий вміст вітамінів групи В, кальцію та заліза робить його корисним для здоров’я кісток і крові.

Що станеться з організмом, якщо постійно вживати вівсяне молоко

Вівсяне молоко впливає на організм таким чином:

  • стабілізує функціонування кишківника;
  • посилює здоров’я кісток і хрящових тканин;
  • підвищує імунітет;
  • позитивно впливає на стан шкіри;
  • заспокоює нервову систему;
  • зміцнює судинні стінки;
  • ефективно виводить токсини та надлишкову рідину.

Вівсяне молоко – природний дезінфекційний засіб. Наприклад, воно дезінфікує слизові ротової порожнини та обволікає шлунково-кишковий тракт. Під час сезонних інфекцій, включення вівсяного молока в раціон збільшує стійкість організму.

Шкода вівсяного молока

Однак, як і у будь-якого продукту, є і потенційні негативні аспекти вживання вівсяного молока. Деякі люди можуть відчувати алергічні реакції на вівсяні продукти, включно з молоком.

Воно містить менше білка, ніж звичайне молоко, тому людям, особливо активним фізично або тим, хто займається спортом, може знадобитися додаткове джерело білка.

Крім того, вівсяне молоко, як і інші рослинні альтернативи молока, часто збагачується різними добавками, такими як кальцій, вітамін D і вітамін B12. Це особливо важливо для веганів і вегетаріанців, які можуть бути схильні до ризику нестачі цих поживних речовин. Однак, вівсяне молоко не є повною заміною коров’ячого молока з погляду поживності та складу. Коров’яче молоко містить низку поживних речовин, таких як білок, кальцій, вітамін B12 і вітамін D, яких недостатньо у вівсяному молоці.

Також вівсяне молоко шкідливе для тих, хто страждає на ниркову і печінкову недостатність, остеопороз, целіакію, а також для дітей до двох років.

Загалом, напій може слугувати альтернативою коров’ячому молоку для людей, які віддають перевагу рослинним продуктам або не можуть вживати тваринні продукти. Він багатий поживними речовинами й може мати низку позитивних ефектів на здоров’я. Однак перед повним заміщенням коров’ячого молока вівсяним молоком рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб переконатися, що ваш харчовий раціон достатньо збалансований і покриває всі потреби в необхідних поживних речовинах.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама