Вівсяний відвар: користь і шкода для здоров’я

вівсяний відвар

Вівсяний відвар – один із найпопулярніших здорових напоїв, який уже давно знайшов своє місце в раціоні багатьох людей. Його готують шляхом кип’ятіння і настоювання зерен вівса у воді. Напій вважається корисним для серця, очищає судини, печінку, зміцнює захисні сили організму та налагоджує діяльність шлунково-кишкового тракту.

Вівсяний відвар: користь та важливі мікроелементи

Однією з ключових переваг цього напою є його багатий вміст клітковини, зокрема бета-глюкану, що допомагає таким чином:

  • приводить у норму рівень холестерину в крові;
  • налагоджує роботу кишківника;
  • покращує травлення;
  • знижує рівень глюкози в крові.

Не так давно вчені з’ясували, що рослинна клітковина бета-глюкан має таку дивовижну властивість, як справлятися з онкологічним захворюванням.

Крім того, відвар вівса корисний для печінки, оскільки ферменти напою мають жовчогінний ефект і виводять токсини з організму.

Крім того, вівсяний відвар містить вітаміни групи В, залізо, цинк та інші мікроелементи, необхідні для підтримки здоров’я. Цей напій також вважається відмінним джерелом енергії, оскільки містить рослинний білок і вуглеводи, які повільно засвоюються, забезпечуючи тривале відчуття ситості.

Протипоказання

Як і будь-який продукт, вівсяний відвар має свої недоліки та потенційну шкоду. Люди, які страждають від непереносимості глютену, мають бути обережними, оскільки в деяких вівсяних пластівцях може міститися цей білок.

За консультацією до лікаря з приводу лікування вівсяним відваром необхідно звернутися в разі низки таких захворювань:

  • жовчнокам’яна хвороба;
  • цироз;
  • ниркова недостатність.

Передозування відвару вівса призводить до порушення водно-сольового балансу, діареї, запору, метеоризму, печії.

Загалом, вівсяний відвар – це корисний і поживний напій, який може зробити значний внесок у ваше здоров’я. Однак, щоб отримати максимальну користь, рекомендується вживати його без зайвих добавок і в поєднанні зі збалансованою дієтою та активним способом життя.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Реклама
Експерти розповіли, чим небезпечний післяобідній сон
Пообідній сон може тривати від кількох хвилин до г...
Вчені назвали спеції, які допоможуть полегшити хронічний біль
Спеції, такі як чорний перець, гвоздика, кориця і ...
Реклама