Волоські горіхи за панкреатиту

Волоські горіхи та підшлункова залоза

Це не тільки смачні ласощі, а й справжнє джерело поживних речовин, здатних цілюще вплинути на організм. Але чи можна їсти волоські горіхи при панкреатиті?

В останні роки інтерес дослідників привернули волоські горіхи, відомі своїм багатим складом і потенційними корисними властивостями. Далі ми розглянемо, як волоський горіх впливає на підшлункову залозу та які переваги чи недоліки вони приносять пацієнтам із хронічним панкреатитом.

З чого складаються волоські горіхи

Вони містять поліненасичені жири (Омега-3,6,9), які підтримують здоров’я серця і знижують запалення. Ці жирні кислоти важливі для пацієнтів із панкреатитом, оскільки допомагають зменшити запальні процеси.

Цікаво, що хоча продукти з високим вмістом жирів пошкоджують стінки травного органа, але волоські горіхи за панкреатиту, навпаки, нормалізують жировий обмін без зайвого навантаження на підшлункову залозу. Єдина умова – хвороба має бути в стадії стійкої ремісії.

Корисні речовини, які містяться в горіхах:

  • вітамін Е;
  • вітамін К;
  • поліфеноли;
  • вітаміни групи В;
  • селен;
  • магній;
  • калій;
  • цинк;
  • йод та інші корисні речовини й мінерали.

Дослідження про користь волоських горіхів

Наукові дослідження підтверджують користь волоських горіхів для здоров’я. Результати продемонстрували, що регулярне споживання знижує рівень запальних маркерів, таких як C-реактивний білок. Також виявлено, що вони підтримують рівень глюкози та інсуліну в нормі, що є важливим для контролю за загальним станом при панкреатиті.

Цікаво, що антиоксидантів, які містяться у волоських горіхах, удвічі більше, ніж в інших горіхах. Вони запобігають запаленню й ушкодженню тканин підшлункової залози, а це якраз те, що необхідно людям із хронічним панкреатитом.

Ядра горіхів, які зовні нагадують людський мозок, містять корисні мікроелементи для мозкової активності, допомагають у разі ракових і серцевих захворювань. Майже на 40% знижується ймовірність виникнення ішемічної хвороби серця (ІХС), якщо вживати горішки хоча б 3-4 рази на тиждень.

Вплив волоських горіхів на панкреатит: наукові аспекти

Панкреатит, як запальне захворювання підшлункової залози, потребує комплексного та уважного підходу до лікування та управління. Вчені, нутриціологи та дієтологи стали звертати увагу на потенційні сприятливі властивості волоських горіхів у контексті цієї проблеми. Розгляньмо наукові аспекти впливу волоських горіхів на панкреатит:

  1. Потужні антиоксиданти.

Вітамін Е, флавоноїди та поліфеноли захищають клітини організму від окислювального стресу, який запалює підшлункову залозу. Крім того, антиоксиданти, що містяться у волоських горіхах, знижують рівень запальних маркерів і покращують функціональний стан органів.

  1. Протизапальні властивості.

Запалення – характерна риса панкреатиту. Дослідження підтверджують, що волоські горіхи містять речовини, які знижують запальні процеси. Особливо альфа-ліноленова кислота, до складу якої входить Омега-3, проявляє протизапальні властивості та пом’якшує вплив запалення на підшлункову залозу.

  1. Регулювання рівня інсуліну та глюкози.

Пацієнти з панкреатитом часто стикаються з проблемами рівня інсуліну і глюкози в крові. Волоські горіхи врівноважують необхідний рівень глюкози, інсуліну та інсулінорезистентність. Тому людям, які страждають на цукровий діабет і хронічний панкреатит, природний продукт принесе користь.

  1. Захист тканин підшлункової залози.

Стан підшлункової залози за панкреатиту особливо вразливий для додаткових ушкоджень. Антиоксиданти та біологічно активні сполуки, що містяться у волоських горіхах, сприяють захисту тканин підшлункової залози від додаткових запальних і окисних пошкоджень.

Попри всі позитивні сторони, пацієнтам із гострим запаленням підшлункової залози категорично не рекомендується їх вживання.

Як правильно вживати горіхи

Якщо після останнього нападу минув вже тривалий час, можна починати вживати горіхи, але в невеликих кількостях (1 столова ложка) і в меленому або протертому стані. Навіть здоровій людині не варто їсти щодня понад 5 горіхів.

У жодному разі не варто смажити горіхи. У таких випадках не тільки знижується вміст антиоксидантів та інших корисних речовин, а й підвищується рівень жиру. Тому продукт ускладнює травлення слабкого органу, особливо під час загострення.

Під час вибору горіхів важливо керуватися такими принципами:

  • шкарлупа має бути цілісною, без пошкоджень;
  • очищені горіхи довго не зберігаються, тому краще не купувати їх у паперових стаканчиках;
  • ядерця мають бути золотистого кольору, почорнілі говорять про зіпсований продукт;
  • на поверхні оболонки не повинно бути чорноти, цвілі, нальоту, так само як і всередині горіха;
  • при струшуванні не повинно бути звуку «порожнього», бо це свідчить про вільний простір усередині, а значить продукт зберігається досить давно.

Протипоказання волоських горіхів у разі панкреатиту

Відомо, що будь-які горіхи – це груба їжа, яка чинить механічний вплив на стінки шлунка. Крім клітковини в них міститься підвищений вміст жиру. Така комбінація провокує посилене вироблення ферментів, тому навіть у подрібненому вигляді спричиняє загострення або погіршує стан пацієнта. Підвищена секреція шлункового соку ще більше роз’їдає і без того ушкоджені стінки органу. Як наслідок, горіхи спричиняють неприємні симптоми у вигляді здуття живота, діареї та нудоти.

Тож у разі панкреатиту, а особливо його загострення, слід проявляти обережність, а краще взагалі відмовитися від цього продукту до часів стабільної фази ремісії.

До того ж небезпеку плоди несуть людям, які страждають на індивідуальну непереносність або алергічну реакцію.

Висновок

Наукові дослідження підтверджують потенційну користь волоських горіхів для пацієнтів із панкреатитом. Антиоксиданти, протизапальні властивості та здатність регулювати рівень глюкози роблять їх цінною добавкою до раціону для підтримання загального стану та зниження запалення.

Однак перед внесенням змін до дієти, особливо за наявності медичних протипоказань, важливо проконсультуватися з медичним фахівцем.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама