Як зняти біль при циститі швидко

сечовий міхур і таблетки

Запалення слизової оболонки сечового міхура, або цистит, відбувається в результаті зараження, найчастіше бактеріальною інфекцією. Це проявляється частими позивами до сечовипускання, іноді з кров’янистими виділеннями, печінням та болями внизу живота. Як усунути біль при циститі? Дізнаємося в цій статті.

Куди віддає біль при циститі

Як відомо, при циститі болить низ живота та поперек. А чи болять нирки при циститі? Таке можливо. Річ у тому, що запалення сечового міхура може поширюватися на сечоводи та нирки. Це викликає запалення ниркової тканини, або пієлонефрит.

Лікування пієлонефриту зазвичай включає приймання антибіотиків та інших препаратів, а у важких випадках може знадобитися госпіталізація. Щоб уникнути розвитку ускладнень, слід за перших симптомів звернутися до лікаря.

Біль у нирках при циститі може з’явитися й у нефрологічних хворих, особливо у тих, хто має каміння в нирках. Як правило, маленькі камінці виходять безболісно разом із сечею. Але якщо сечовивідні шляхи подразнені, то проходження каменів може викликати болі як у нирках, так і внизу живота.

Нерідко при циститі болить правий бік. Таке трапляється при подразненні сечового міхура, коли біль віддає не тільки у нижню частину живота, а й вправо. Однак нерідко біль у правому боці спричинений іншими причинами, не пов’язаними з циститом. І при такій симптоматиці необхідне додаткове обстеження.

Іноді пацієнти скаржаться, що при циститі болить поперек. Цей нетиповий симптом для циститу виникає, якщо запалення поширилося на сусідні органи, такі як нирки або сечоводи. Такий прояв циститу буває під час прогресування ниркової недостатності. У цьому випадку, крім болю в нирках, спостерігаються й інші симптоми, такі як пропасниця, нудота та блювання.

Головний біль при циститі ще один нетиповий симптом при запаленні слизової оболонки сечового міхура. Його поява обумовлена тим стресом, які викликають загальні прояви циститу, такі як лихоманка, втома і хворобливе сечовипускання. Також головний біль при циститі може бути викликаний прийняттям протизапальних ліків та антибіотиків. У цьому випадку для зменшення головного болю, окрім призначених лікарем препаратів, допоможуть такі методики розслаблення, як медитація, йога чи глибоке дихання.

Цистит: біль буває не завжди

Біль унизу живота при циститі є типовим симптомом запалення сечового міхура. Зазвичай болючі відчуття виявляються в нижній частині живота або в ділянці сечового міхура і можуть мати різну інтенсивність і тривалість. Як правило, вони виникають під час сечовипускання або одразу після нього.

Цистит з кров’ю може бути ознакою серйознішого захворювання сечових шляхів, тому для зняття болю та усунення кровотечі необхідна медична допомога та відповідне лікування.

Як зняти біль при циститі з кров’ю

  • Приймайте анальгетики, такі як парацетамол або ібупрофен.
  • Прийміть теплу ванну, щоб зняти біль та дискомфорт.
  • Виключіть з раціону гострі, смажені, кислі продукти та алкоголь. Вони можуть подразнювати сечовий міхур.

У деяких пацієнтів спостерігається цистит без болю. Іноді діагностується цистит без болю при сечовипусканні. У таких випадках симптоматика передбачає часте сечовипускання, а також зміну кольору та запаху сечі. Такі прояви циститу дуже небезпечні, оскільки пацієнти схильні не звертати на них увагу. Це може посилити перебіг хвороби та сприяти розвитку небезпечних ускладнень, таких як хронічний цистит, сечокам’яна хвороба, пошкодження сечових шляхів та навіть сепсис.

Тому, якщо є підозри на цистит, слід звернутися до лікаря і пройти комплексне обстеження. 

Як полегшити біль при циститі

Для зменшення симптомів можна використовувати як знеболювальні при циститі, так і домашні засоби.

Знеболювальні при циститі, такі як ібупрофен та диклофенак, що відносяться до нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), допоможуть зменшити прояви симптомів. Однак важливо стежити за дозуванням і не приймати їх понад 3–5 днів, оскільки це може негативно вплинути на нирки та шлунок.

Також можна використовувати анальгетики, наприклад парацетамол. Він допомагає впоратися з болями, але не чинить протизапальної дії.

Якщо болі при циститі дуже сильні, лікар може призначити такі знеболювальні препарати, як морфін або трамадол. Однак вони можуть спричинити побічні ефекти, тому використовувати їх слід акуратно, не перевищуючи призначеного дозування.

Домашні засоби проти болю при циститі

Теплі компреси. Покладіть на нижню частину живота теплу грілку або рушник, змочений у теплій воді. Це зменшить спазми та зніме біль.

Пийте більше рідини. Застій сечі може подразнювати запалену слизову оболонку сечового міхура. Вода допоможе цього не допустити та виведе небезпечні бактерії.

Пийте кислі соки, такі як журавлинні. Вони ускладнюють прилипання бактерій до слизової сечового міхура, що допомагає позбутися неприємних симптомів.

Слід пам’ятати, що хоча полегшити біль при циститі можна за допомогою домашніх засобів, вони не можуть вилікувати небезпечну інфекцію та перемогти хворобу. Для цього необхідно пройти курс терапії, яку призначить лікар.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені назвали продукти, які можуть замінити гліцин
Гліцин є однією із 20 амінокислот, з яких будуютьс...
Вчені сказали, скільки води треба пити перед сном
Для нормального функціонування клітин, тканин та о...
Реклама