Які продукти корисні при хворому серці і судинах

Які продукти корисні при хворому серці і судинах

Захворювання серцево-судинної системи залишаються на першому місці серед причин смертності. У світі приблизно 6 млн людей живуть з серцевою недостатністю. Половина з них помирає через 5 років після першого звернення до лікаря і встановлення діагнозу. Серцево-судинні захворювання можна розглядати, як довічний стан, який вимагає змін в образі життя і зміні звичок.

Для того, щоб серце залишалося здоровим, доведеться докласти зусиль: щорічно проводити консультації у лікаря, проходити огляди, виконувати фізичні вправи, кинути палити, навчитися керувати своїми емоціями.

Їжа – важлива складова щоденного життя. Пам’ятаєте приказку: Ти – те, що їси? Корекція своїх харчових звичок здатна багато змінити і підтримати ваш організм. Багато з нас знають, що для зниження ризику серцевих нападів і смертності всім хворим рекомендують дотримуватися спеціальної дієти. Але є продукти, користь від яких була доведена за допомогою цифр.

Давайте розглянемо найкраще з того, що може підтримати організм і здоров’я серця.

Спаржа

Джерело натуральних фолатів. Вони допомагають запобігти накопиченню в організмі гомоцистеїну – білка, пов’язаного з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту.

Квасоля, горох, сочевиця, нут

Квасоля, горох, нут і сочевиця – рослини із сімейства бобових. Вони істотно знижують рівні ліпопротеїнів низької щільності – «поганого» холестерину. А також містять волокна, білки і поліфенольні антиоксиданти

Ягоди

Ягоди – це запас волокон, антиоксидантів, фолатів, кальцію, вітамінів А і С і заліза.

Броколі

За результатами деяких досліджень, вживання в їжу капусти броколі знижує рівень холестерину і запобігає захворюванням серця.

Насіння Чіа

У нас вони з’явилися зовсім недавно. Це насіння іспанського шавлії – рослини родом з Південної Америки. З 2005 року її визнано в Європейському Союзі перспективним продуктом харчування. Насіння Чіа – натуральне джерело кальцію, калію і ненасичених жирних кислот. У них багато клітковини. Вони поживні і швидко викликають відчуття насичення. Контролюють ліпідний обмін, знижують артеріальний тиск, зводять до мінімуму відкладення бляшок в судинах і небезпеку закупорки судин тромбом. У них багато калію, що знижує ризик розвитку аритмій.

Чорний шоколад

Чорний шоколад – це чудова корисна їжа з прекрасним смаком. В даний час вчені впевнені, що чорний шоколад захищає від атеросклерозу. Атеросклеротична бляшка утворюється, коли до стінки судини, що втратила еластичність, прилипають клітини крові. Чорний шоколад впливає на жорсткість артеріальної стінки і на здатність прилипати до неї білих тілець крові. В дослідженнях було виявлено, що навіть ароматизатори і смакові добавки, не зменшують користі шоколаду.

Кава

У це важко повірити, але кава теж корисна при проблемах з серцем. В ході недавнього дослідження було виявлено, що вживання кави пов’язане зі зменшенням ризику розвитку серцевої недостатності та інсульту. Йдеться про комп’ютерну обробку даних, отриманих в ході Framingham Heart Study. Це дослідження, яке почалося в 1948 році і триває до цього дня, з метою вивчення артеріальної гіпертензії серед груп населення міст Фрамінгем і Масачусетс. Частина дослідження присвячена зв’язку між факторами, які прямо не викликають захворювання серцево-судинної системи, але впливають на їх перебіг і результат. Помірне споживання кави позитивно впливає на якість життя.

Риба й омега-3 ненасичені жирні кислоти

Риба – це джерело жирних кислот і білка. Людям з захворюваннями серця або пацієнтам з групи ризику лікарі і дієтологи часто рекомендують збільшити в своєму раціоні частку риби. Страви з риби – це хороша профілактика утворення бляшок в судинах. Двічі на тиждень корисно готувати лосося, оселедець, річкову форель, скумбрію.

Зелений чай

Узагальнюючий огляд 2014 року виявив, що вживання зеленого чаю пов’язано з невеликим зниженням холестерину і зниженням артеріального тиску. Однак, в дослідженні не сказано, скільки потрібно пити чаю в день, щоб отримати такий ефект.

Горіхи

Мигдаль, лісові горіхи, горіх пекан, фісташки та арахіс корисні для серця. У них багато білка, волокон, мінералів, вітамінів і антиоксидантів. Омега-3 жирні кислоти роблять їх корисним перекусом.

Печінка

Серед всіх м’ясних продуктів, печінка найпоживніша. У ній багато фолієвої кислоти, заліза, міді, хрому, цинку. Всі ці речовини впливають на насичення крові киснем.

Вівсяні пластівці

Вівсянка багата на розчинну клітковину. Дослідження 2008 року показало значимість вівсяних пластівців в раціоні для нормалізації ліпідного обміну.

Червоне вино

Користь від антиоксидантів з червоного вина була відзначена в декількох дослідженнях. Однак, небезпека алкоголізму переважує позитивні ефекти. Зовсім недавнє дослідження припустило, що такі ж антиоксиданти можуть входити до складу стентів – спеціальних зондів, які встановлюються в звужені і закупорені вени при атеросклерозі. Дані дали поштовх до розвитку методик по установці стентів, з яких в кров вивільняються такі ж антиоксиданти, як і в червоному вині. Це запобігає підвищеному згортанні крові і зменшує запалення при операціях на судинах. Але в цілому, споживання алкоголю шкідливе для серця.

Шпинат

Нормальний ритм серця можна підтримувати через споживання продуктів – джерел магнезії. Шпинат кращий серед них.

Помідори

У помідорах повно клітковини, калію, вітаміну С, фолату, холіну. А калій потрібен для роботи м’язів, кісток і запобігання утворенню каменів в нирках. Доведений факт зворотного зв’язку між вживанням калію і солі: чим більше ви їсте продуктів з калієм, тим менше вам потрібно солі.

Овочі

Щодня необхідно з’їдати вісім або більше овочів. В них мало жиру і калорій, але багато клітковини, мінералів і вітамінів. Введення овочів в раціоні допомагає контролювати вагу і артеріальний тиск.

Цінність цієї інформації в тому, що вся вона отримана в ході спеціально проведених досліджень, а не взята з досвіду окремих лікарів.

Міняйте звички й живіть довго.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама