Які продукти корисні при хворому серці і судинах

Які продукти корисні при хворому серці і судинах

Захворювання серцево-судинної системи залишаються на першому місці серед причин смертності. У світі приблизно 6 млн людей живуть з серцевою недостатністю. Половина з них помирає через 5 років після першого звернення до лікаря і встановлення діагнозу. Серцево-судинні захворювання можна розглядати, як довічний стан, який вимагає змін в образі життя і зміні звичок.

Для того, щоб серце залишалося здоровим, доведеться докласти зусиль: щорічно проводити консультації у лікаря, проходити огляди, виконувати фізичні вправи, кинути палити, навчитися керувати своїми емоціями.

Їжа – важлива складова щоденного життя. Пам’ятаєте приказку: Ти – те, що їси? Корекція своїх харчових звичок здатна багато змінити і підтримати ваш організм. Багато з нас знають, що для зниження ризику серцевих нападів і смертності всім хворим рекомендують дотримуватися спеціальної дієти. Але є продукти, користь від яких була доведена за допомогою цифр.

Давайте розглянемо найкраще з того, що може підтримати організм і здоров’я серця.

Спаржа

Джерело натуральних фолатів. Вони допомагають запобігти накопиченню в організмі гомоцистеїну – білка, пов’язаного з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту.

Квасоля, горох, сочевиця, нут

Квасоля, горох, нут і сочевиця – рослини із сімейства бобових. Вони істотно знижують рівні ліпопротеїнів низької щільності – «поганого» холестерину. А також містять волокна, білки і поліфенольні антиоксиданти

Ягоди

Ягоди – це запас волокон, антиоксидантів, фолатів, кальцію, вітамінів А і С і заліза.

Броколі

За результатами деяких досліджень, вживання в їжу капусти броколі знижує рівень холестерину і запобігає захворюванням серця.

Насіння Чіа

У нас вони з’явилися зовсім недавно. Це насіння іспанського шавлії – рослини родом з Південної Америки. З 2005 року її визнано в Європейському Союзі перспективним продуктом харчування. Насіння Чіа – натуральне джерело кальцію, калію і ненасичених жирних кислот. У них багато клітковини. Вони поживні і швидко викликають відчуття насичення. Контролюють ліпідний обмін, знижують артеріальний тиск, зводять до мінімуму відкладення бляшок в судинах і небезпеку закупорки судин тромбом. У них багато калію, що знижує ризик розвитку аритмій.

Чорний шоколад

Чорний шоколад – це чудова корисна їжа з прекрасним смаком. В даний час вчені впевнені, що чорний шоколад захищає від атеросклерозу. Атеросклеротична бляшка утворюється, коли до стінки судини, що втратила еластичність, прилипають клітини крові. Чорний шоколад впливає на жорсткість артеріальної стінки і на здатність прилипати до неї білих тілець крові. В дослідженнях було виявлено, що навіть ароматизатори і смакові добавки, не зменшують користі шоколаду.

Кава

У це важко повірити, але кава теж корисна при проблемах з серцем. В ході недавнього дослідження було виявлено, що вживання кави пов’язане зі зменшенням ризику розвитку серцевої недостатності та інсульту. Йдеться про комп’ютерну обробку даних, отриманих в ході Framingham Heart Study. Це дослідження, яке почалося в 1948 році і триває до цього дня, з метою вивчення артеріальної гіпертензії серед груп населення міст Фрамінгем і Масачусетс. Частина дослідження присвячена зв’язку між факторами, які прямо не викликають захворювання серцево-судинної системи, але впливають на їх перебіг і результат. Помірне споживання кави позитивно впливає на якість життя.

Риба й омега-3 ненасичені жирні кислоти

Риба – це джерело жирних кислот і білка. Людям з захворюваннями серця або пацієнтам з групи ризику лікарі і дієтологи часто рекомендують збільшити в своєму раціоні частку риби. Страви з риби – це хороша профілактика утворення бляшок в судинах. Двічі на тиждень корисно готувати лосося, оселедець, річкову форель, скумбрію.

Зелений чай

Узагальнюючий огляд 2014 року виявив, що вживання зеленого чаю пов’язано з невеликим зниженням холестерину і зниженням артеріального тиску. Однак, в дослідженні не сказано, скільки потрібно пити чаю в день, щоб отримати такий ефект.

Горіхи

Мигдаль, лісові горіхи, горіх пекан, фісташки та арахіс корисні для серця. У них багато білка, волокон, мінералів, вітамінів і антиоксидантів. Омега-3 жирні кислоти роблять їх корисним перекусом.

Печінка

Серед всіх м’ясних продуктів, печінка найпоживніша. У ній багато фолієвої кислоти, заліза, міді, хрому, цинку. Всі ці речовини впливають на насичення крові киснем.

Вівсяні пластівці

Вівсянка багата на розчинну клітковину. Дослідження 2008 року показало значимість вівсяних пластівців в раціоні для нормалізації ліпідного обміну.

Червоне вино

Користь від антиоксидантів з червоного вина була відзначена в декількох дослідженнях. Однак, небезпека алкоголізму переважує позитивні ефекти. Зовсім недавнє дослідження припустило, що такі ж антиоксиданти можуть входити до складу стентів – спеціальних зондів, які встановлюються в звужені і закупорені вени при атеросклерозі. Дані дали поштовх до розвитку методик по установці стентів, з яких в кров вивільняються такі ж антиоксиданти, як і в червоному вині. Це запобігає підвищеному згортанні крові і зменшує запалення при операціях на судинах. Але в цілому, споживання алкоголю шкідливе для серця.

Шпинат

Нормальний ритм серця можна підтримувати через споживання продуктів – джерел магнезії. Шпинат кращий серед них.

Помідори

У помідорах повно клітковини, калію, вітаміну С, фолату, холіну. А калій потрібен для роботи м’язів, кісток і запобігання утворенню каменів в нирках. Доведений факт зворотного зв’язку між вживанням калію і солі: чим більше ви їсте продуктів з калієм, тим менше вам потрібно солі.

Овочі

Щодня необхідно з’їдати вісім або більше овочів. В них мало жиру і калорій, але багато клітковини, мінералів і вітамінів. Введення овочів в раціоні допомагає контролювати вагу і артеріальний тиск.

Цінність цієї інформації в тому, що вся вона отримана в ході спеціально проведених досліджень, а не взята з досвіду окремих лікарів.

Міняйте звички й живіть довго.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама