Які ускладнення викликає COVID-19

лікар тримає записку

Клініцисти простежили ускладнення, які викликає коронавірус SARS-CoV-2 у всьому тілі, починаючи від легень, епіцентру інфекції, аж до серця та головного мозку.

Вірус SARS-CoV-2 проникає в клітини людини, прикріплюючись до рецептора клітинної поверхні — ангіотензинперетворювального ферменту 2 (ACE2). Після зараження вірус захоплює клітину-господаря і починає розмножуватися, щоб атакувати більше клітин.

Через ніс та горло вірус потрапляє у легені. Його легені, крихітні повітряні мішечки, вистелені шаром клітин, альвеоли, також багаті на рецептори ACE2.

Зазвичай кисень проникає через альвеоли до капілярів, перш ніж переноситься кровоносною системою по всьому тілу. Коли імунна система бореться з вірусом, лейкоцити вивільняють сигнальні молекули, які називаються цитокінами. Ці білки координують реакцію організму на інфекцію та викликають запалення.

Життєво важливі органи по всьому тілу, багаті на ACE2, є мішенями для вірусу. Серед них — слизова оболонка серця та кровоносних судин, нирок та тонкої кишки, а також носа, горла та альвеол.

У деяких пацієнтів надмірна реакція імунної системи, відома як цитокіновий шторм, призводить до неконтрольованих рівнів цитокінів. Вони активують більше імунних клітин, що спричиняє гіперзапалення. Імунні клітини починають атакувати здорові тканини, внаслідок чого падає кров’яний тиск, утворюються кров’яні згустки та може виникнути катастрофічна органна недостатність.

Загроза вірусу SARS-CoV-2 — це аномальна схильність до згортання крові. Згустки крові можуть розпадатися і потрапляти в легені, блокуючи життєво важливі артерії, тромбоемболію легеневої артерії, а також осідати в мозку, викликаючи інсульт.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама