Яку користь несе в собі невеличке зернятко чіа

чіа, рослина й насіння

В останні роки це насіння стає особливо популярним і відомим, бо має неймовірну користь для здоров’я. Це маленьке, чорне насіння, яке отримало назву «суперїжа», має дивовижні властивості й містить велику кількість поживних речовин, які позитивно впливають на організм. Дізнаємося, про його користь і шкоду, та як правильно його вживати. 

Користь насіння чіа – загальні дані

Перелічимо головні переваги:

  1. Під час контакту з водою волокна утворюють желеподібну речовину, яка покращує травлення і сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину в крові. Також розчинні волокна утримують вологу в організмі, завдяки чому поліпшується загальний стан шкірного покриву.
  2. Завдяки Омега-3 та Омега-6 надається велика користь хворому серцю. Вони покращують еластичність судин і знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зміцнюють здоров’я мозку і нервової системи, підвищують концентрацію і покращують настрій.
  3. Це надзвичайне джерело рослинного білка. Особливим попитом воно користується у людей, які відмовилися від білка тваринного походження. Білок у ньому містить усі необхідні амінокислоти, яких так потребує організм для регенерації тканин.
  4. Містить у великій кількості антиоксиданти, які допомагають у боротьбі зі шкідливими вільними радикалами в організмі та захищають клітини від ушкоджень. Також вони сприяють уповільненню процесів старіння і зміцненню імунної системи. 

Чим корисне насіння чіа для жінок

Жінки, які регулярно включають у свій раціон насіння чіа, отримують такий результат: 

  1. Регулювання гормонального балансу. 

Містить фітоестрогени, які тримають у нормі рівень естрогену, зменшують симптоми, такі як відчуття припливів, порушення сну та настрою.

  1. Поліпшення шкірного покриву. 

Антиоксиданти в ньому захищають шкіру від передчасного старіння, покращують пружність шкіри, знімають запалення і стимулюють природний процес регенерації клітин.

  1. Підтримка здоров’я кісток.

Мінерали кальцій, магній і фосфор які є в насінні чіа, запобігають розвитку остеопорозу і зміцнюють кісткову тканину.

  1. Покращення травлення. 

Розчинні волокна нормалізують травний процес, підтримують здорову мікрофлору в кишківнику, покращують перистальтику та запобігають закрепам.

  1. Допомога для схуднення. 

Жінки, які стежать за своєю фігурою і прагнуть знизити вагу, вживають насіння чіа, щоб контролювати апетит і запобігти переїданню. Коли насіння потрапляє в шлунок, воно поглинає воду і розширюється, створюючи відчуття ситості. 

  1. Покращення енергії та витривалості. 

Поліненасичені жирні кислоти, білки та вуглеводи надають стійку енергію організму, підвищують витривалість і покращують фізичну активність.

Як правильно вживати насіння чіа

Його додають у супи, каші, випічку, пудинги, хліб. Його їдять як сирим, так і після термічної обробки. 

Найчастіше його змішують із будь-якою рідиною: водою, соком, коктейлями, кефіром або молоком. Головне, дотримуватися питного режиму. 

Чим корисне насіння чіа для печінки

Воно корисне для здоров’я печінки та сприяє її функціонуванню. Наприклад, за регулярного вживання дія насіння на печінку буде такою:

  1. Детоксикація: ефективно видаляє відходи з організму, знижує навантаження на печінку і підтримує її природні детоксикаційні процеси.
  2. Захист від запалення: містить антиоксиданти, такі як поліфеноли, які усувають запальні процеси в організмі. 
  3. Регулювання рівня холестерину: Омега-3 знижує рівень шкідливого холестерину в крові та покращує профіль ліпідів.
  4. Підтримка обміну речовин: джерело білка, яким багате насіння, бере участь у регенерації та ремонті клітин печінки. Білок також необхідний для синтезу ферментів, необхідних для ефективного обміну речовин у печінці.

Таким чином, регулярне споживання насіння чіа підтримує здорові клітини печінки та забезпечує її нормальне функціонування.

Шкода насіння чіа

Важливо зазначити, що попри те, що насіння чіа корисне для здоров’я, є категорії людей, яким воно принесе більше шкоди: 

  • у разі серйозних проблем із печінкою або ШКТ;
  • у разі хвороби нирок;
  • при зниженому тиску;
  • алергія на подібне насіння;
  • при зневодненні організму.

Якщо у вас є наявні захворювання або питання, слід звернутися до лікаря або гастроентеролога для отримання конкретних рекомендацій і порад.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама