5 способів, які допоможуть без ліків знизити кров’яний тиск

5 способів, які допоможуть без ліків знизити кров'яний тиск

Гіпертонію, або підвищений артеріальний тиск, називають «тихим вбивцею». Вона розвивається безсимптомно, підвищуючи ризик розвитку таких небезпечних захворювань як атеросклероз, інфаркт або інсульт. Високий кров’яний тиск чинить додатковий тиск на стінки судин, що може призвести до їх пошкодження та порушення роботи відповідних органів: нирок, серця, очей. Гіпертонія збільшує ризик розвитку інших захворювань, таких як цукровий діабет, артеріальний тромбоз, хронічна хвороба нирок та навіть деякі види раку.

Хворим на гіпертонію лікарі рекомендують вести здоровий спосіб життя та приймати антигіпертензивні препарати. Однак є 5 простих способів, які допоможуть приборкати гіпертонію.

1. Скиньте зайву вагу 

Достатньо скинути 5% маси тіла, щоб ефективно знизити кров’яний тиск. Схуднення на 10% дає дивовижні результати та знижує ризик розвитку фібриляції передсердь. 

Лікарі рекомендують худнути повільно. Відмовтеся від оброблених харчових продуктів, солодощів та обмежте споживання алкоголь. Намагайтеся їсти більше овочів, фруктів, цільного зерна та білкових продуктів.

2. Менше солі

Надлишок кухонної солі, або натрію хлориду, викликає підвищення артеріального тиску. Рекомендується вживати не більше 6 г солі на добу. Пам’ятайте, що крім солі, яку ви додаєте в їжу, ви також споживаєте ту, що міститься в готових продуктах.

3. Обмежте алкоголь

Дослідники з Американського коледжу кардіології довели, що люди, які випивають 7–13 порцій алкоголю протягом тижня, мають на 53% більший ризик розвитку гіпертонії. У респондентів, які споживали понад 14 напоїв на тиждень, ймовірність розвитку симптомів цього захворювання була ще вищою — 69 %! На думку кардіолога, не слід випивати більше однієї одиниці алкоголю на день. Це еквівалентно одному келиху вина, одному невеликому келиху пива або чарці горілки (50 мл).

4. Не допускайте стресів

Стрес генерує секрецію гормонів в організмі. Це звужує кровоносні судини, прискорює серцевий ритм та підвищує тиск. Регулярні прогулянки, фізичні вправи та правильна кількість сну допоможуть зняттю напруги та заспокоїти нерви.

5. Займайтеся спортом

Лікарі рекомендують займатися спортом щонайменше 2,5 години на тиждень. Проте чи всі вправи підходять таким хворим. Так, ізометричні вправи, такі як підняття тяжкості, викликають підвищення артеріального тиску. Аеробні вправи (плавання, їзда на велосипеді, біг) довели свою ефективність у боротьбі з гіпертонією.

Важливо регулярно вимірювати артеріальний тиск. При перших симптомах погіршення слід звернутися до лікаря. Він рекомендує ліки, які допоможуть контролювати гіпертонію та запобігти розвитку ускладнень.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама