Буряковий сік може знизити артеріальний тиск та підвищити рівень цукру в крові
![Буряковий сік може знизити артеріальний тиск та підвищити рівень цукру в крові](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2024/01/5-37.webp)
Буряковий сік корисний для організму. Вітамін C, що міститься в ньому, сприяє зміцненню імунної системи. Завдяки вмісту нітратів його регулярне споживання може знизити артеріальний тиск. А клітковина нормалізує травлення. Чому тоді лікарі рекомендують не зловживати цим соком?
Червоний буряк багатий на оксалати. Ці сполуки сприяють утворенню каменів у нирках. Тому нефрологічним хворим слід пити буряковий сік зрідка і лише у помірних кількостях. Оксалати також можуть сприяти загостренню подагри.
Крім того, буряк містить багато простих цукрів. У сирих буряках вони мають відносно низький глікемічний індекс (ГІ=30), але після варіння ГІ збільшується до 65. Тому хворим на цукровий діабет слід обмежити споживання такого соку, щоб не спровокувати «стрибки» цукру в крові.
Буряковий сік може зменшити артеріальний тиск. У хворих на гіпотонію це може посилити симптоми, такі як запаморочення та слабкість.
Буряковий сік шляхом вмісту волокон і фруктози може викликати дискомфорт у тих, хто страждає на синдром подразненого кишківника. Тому їм також не слід пити цей сік.