Чи корисне морозиво при болю у горлі

Чи корисне морозиво при болю у горлі

І які ще міфи пов’язані з літніми застудами

Міф №1. Коли болить горло, винні бактерії

Щоправда. Біль у горлі, яка характерна для застуди, зазвичай спричинена гострим фарингітом вірусного походження. Рідко — бактеріями.

Підраховано, що вірусні інфекції викликають до 85% випадків гострого фарингіту та тонзиліту у дітей віком від трьох років і до 95% у дорослих. Гострий фарингіт викликається риновірусами, аденовірусами, коронавірусами, а також вірусами грипу та парагрипу.

Вважається, що бактерії відповідальні за 15–30% інфекцій горла у дітей та 5–10% у дорослих. Основними винуватцями застуди є стрептококи. Слід пам’ятати, що біль у горлі може мати неінфекційні причини. Серед них: алергія, забруднене повітря, у тому числі сигаретний дим, гастроезофагеальний рефлюкс, проблеми з пазухами та носом, а також приймання деяких лікарських препаратів.

Міф №2. Застуда влітку відрізняється від зими

Щоправда. Простудні захворювання незалежно від сезону викликані одними й тими самими мікробами. А їх є кілька сотень видів. Справа у зниженні імунітету, який відкриває шлях для мікробів. Восени й взимку організм схильний до охолодження. Також спостерігається знижена вологість повітря, що спричиняє пересихання слизової оболонки носа та горла. Внаслідок цього віруси легше потрапляють в організм.

Влітку імунітет може бути ослаблений великими перепадами температур, наприклад, коли ми виходимо на вулицю з прохолодного приміщення у спекотний день, або коли охолоджуємо горло холодними напоями чи морозивом (послаблення місцевого імунітету).

Міф №3. Морозиво добре при болі у горлі

Щоправда. Немає досліджень, що підтверджують цю дуже популярну думку. Насправді холод, а особливо перепади температур, викликають локальне зниження імунітету в горлі, що відкриває шлях для мікробів.

Отоларинголог Дебора Сільвестр з Йоркської окружної лікарні у Великій Британії провела дослідження, в якому довела, що морозиво допомагало зменшити болючі відчуття у дітей після тонзилектомії, або видалення мигдалин. Однак це не означає, що морозиво допоможе, коли причиною болю є інфекція.

Міф №4. Морозиво викликає застуду та стрептококове горло

Щоправда. Будь-які інтенсивні перепади температури, що торкаються слизових оболонок дихальних шляхів, викликають спазм судин і тимчасове ослаблення місцевого імунітету. При цьому морозиво не викликає ніяких інфекцій: ні застуди, ні стрептококового горла, ні гострого фарингіту. Причинами запалення горла та застуди найчастіше є віруси, рідше бактерії, а ще рідше — грибки.

Міф №5. Кондиціонер викликає застуду

Щоправда. Як і у випадку з морозивом, кондиціонер як такий не викликає застуди, біль у горлі, біль у пазухах та інших респіраторних проблем. Він сушить повітря та додатково забруднює його, отже, може сприяти хворобі. Цьому можуть сприяти зміни температури, що виникають внаслідок роботи кондиціонера.

Вчені порівняли майже тисячу співробітників кондиціонованих та некондиціонованих офісів. Як виявилося, перші набагато частіше звільняються з роботи через інфекції верхніх дихальних шляхів та частіше з інфекціями горла, носа та вуха перебувають у кабінетах лікарів.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама