Чи можна їсти сирі кабачки

Чи можна їсти сирі кабачки

У них міститься отруйна речовина, кукурбітацин. Він може спричинити харчове отруєння, розлад шлунка і навіть смерть

Кабачки відрізняються високим вмістом вітамінів А та С, мінералів (марганець, калій, фосфор, залізо), каротиноїдів. У них не накопичуються важкі метали та нітрати, та вони є малокалорійними.

Кабачки повністю їстівні — можна їсти шкірку, м’якуш та насіння. Але остерігайтеся кабачків із гірким смаком! Вони свідчать про високий вміст отруйної сполуки, кукурбітацину. Він може спричинити харчове отруєння, розлад шлунка і навіть смерть.

Французький лікар Філіп Ассулі у 2018 році описав випадки двох пацієнток. Вони скаржилися на блювоту, діарею, нудоту та втрату волосся. Причиною такого отруєння стала їжа, приготовлена з гарбуза та кабачків, які дуже гірчили.

Кукурбітацин, який міститься в гарбузових плодах, надає гіркого смаку овочам і може бути отруйним. Його основна функція — відлякати травоїдних, проте надміру він може нашкодити.

Вища концентрація кукурбітацинів частіше зустрічається в кабачках, вирощених біля огорожі, особливо якщо вони піддавалися посусі або були випадково перехресно запилені сусідніми рослинами.

Тому, якщо ви відчули гіркий смак овочів, відмовтеся від нього. Термічна обробка не впливає на вміст кукурбітацинів у кабачках, тому приготування їжі не зменшить кількість цих сполук у них.

Якщо кабачок не гіркий, його можна їсти зі шкіркою, адже так в ньому міститься більше цінних з’єднань, ніж після очищення. Тим не менш, люди з чутливою системою травлення повинні очистити овоч перед вживанням. Також краще не їсти кабачки зі шкіркою — перетравлювати їх організму буде складніше.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама