Чи можна їсти сливи при цукровому діабеті

Чи можна їсти сливи при цукровому діабеті

Як і всі фрукти, вони містять прості цукри, тому їсти їх без обмежень не можна

Запобігають раку та атеросклерозу

Соковиті солодкі сливи малокалорійні (46 калорій у 100 г) і відрізняються порівняно невеликим вмістом вуглеводів (10 г простих цукрів у 1000 г). У них налічується небагато вітамінів С, А, Е та поліфенолів, що робить їх цінними антиоксидантами. Зате вони багаті на вітамін групи В, який цілюще впливає на нервову систему. Також у них є калій, магній, залізо, кальцій та фосфор.

Згідно з дослідженнями, регулярне вживання слив може запобігти раку та атеросклерозу. Поскільки вони містять сорбіт, натуральний цукор зі проносним ефектом, то допомагають при запорах. А сполуки, що містяться в сливах, мають антибактеріальну дію і можуть знищувати патогенні мікроорганізми в травній і сечовидільній системах.

Контролює рівень глюкози

Сливи можна і навіть потрібно їсти при цукровому діабеті, але в обмежених кількостях. Вони мають низький глікемічний індекс (IG 24), як і яблука, апельсини, абрикоси, персики, малина чи полуниця. Містять пектини, які цілюще впливають на регуляцію глюкози та холестерину в крові. Їх регулярне споживання відображається на контролі рівні глюкози в крові та запобігає розвитку цукровому діабету.

При цукровому діабеті краще уникати сухофруктів, у тому числі чорносливу. Він має трохи більший глікемічний індекс, ніж свіжі плоди, та спричиняє більше підвищення рівня глюкози в крові після їжі. Виключено також цукати та солодкі сиропи.

Фруктові соки, у тому числі зі свіжих та сушених слив, та консерви, такі як джеми, варення, пюре, містять багато цукру. Тому від них краще відмовитись.

  • Крім слив, при цукровому діабеті можна також їсти ягоди, цитрусові, ківі, вишні, абрикоси, персики. Вони характеризуються низьким глікемічним індексом та невеликим вмістом цукру.

Може спричинити отруєння   

При виборі злив слід звертати увагу на те, чи кістка легко відходить від м’якоті. Кісточки сливи (а також абрикоси, вишні, персики або айва) містять амигдалін, який в організмі розкладається на отруйну синильну кислоту. Цей компонент блокує дихання на клітинному рівні та може призвести до отруєння. Тому не варто сушити кісточки для подальшого їх використання в їжі.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама