Чому при відмові від куріння з’являється запаморочення

Чому при відмові від куріння з'являється запаморочення

Відмова від куріння надає різноманітний вплив на організм. Під час куріння рівень оксигенації крові може бути знижений через наявність чадного газу та інших шкідливих речовин у тютюновому димі. Після відмови від куріння рівень оксигенації може поступово збільшуватись, що позитивно впливає на здоров’я. Чому ж тоді багато колишніх курців скаржаться на нездужання?

Від безсоння до тривоги

Однією з основних причин самопочуття погіршення є відсутність нікотину. Він є психоактивною речовиною, що впливає на центральну нервову систему та стимулює вивільнення дофаміну. Відмова від куріння може тимчасово змінити баланс хімічних речовин у мозку, включаючи дофамін, що може викликати різні симптоми, такі як запаморочення, дратівливість та зміни настрою.

— Відсутність стимулятора системи винагороди у головному мозку проявляється у вигляді болю пазух, запаморочення, зниження концентрації уваги, безсоння, тривоги. Близько 60% людей, які кинули палити, скаржаться на цей вид недуги, — каже психіатр та керівник клініки Wolmed (Польща) Славомир Вольняк, пише портал Polki.pl.

Нарешті, запаморочення після відмови від куріння може бути пов’язане з тривогою та стресом, які виникають після відмови від залежності. Або, наприклад, через страх набрати зайву вагу.

Більшість негативних симптомів після відмови від куріння, такі як запаморочення, тривають 2–4 тижні. Найважче вони виявляються протягом тижня після останньої викуреної сигарети.

Допоможуть антидепресанти

Якщо запаморочення сильне чи довго не минає, слід звернутися до сімейного лікаря. Можливо, це спричинено не лише відмовою від залежності. Також лікар призначить необхідну терапію.

— Так, приймання такого антидепресанту як бупропіон підвищує рівень дофаміну та знижує потяг до нікотину, — продовжує Славомір Вольняк.

Так, головний біль може викликати зневоднення організму, надмірне споживання солодощів, стрес.

Симптоми, які спричиняють відмову від куріння

  • Депресія;
  • підвищений апетит;
  • сповільнене серцебиття (брадикардія);
  • запор;
  • нудота;
  • біль в горлі.

Ці симптоми мають тимчасовий характер, і багато людей поступово пристосовуються до відсутності нікотину. Якщо виникають сильні чи тривалі проблеми після відмови від куріння, слід проконсультуватися з лікарем, який допоможе пережити цей період із меншим дискомфортом.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама