COVID-19 підвищує ризик розвитку деменції на 80%

COVID-19 підвищує ризик розвитку деменції на 80%

Літні люди належать до однієї з найбільш уразливих груп щодо захворюваності на COVID-19. Інфікування вірусом SARS-CoV-2 може спричинити перебіг важких форм коронавірусної інфекції, що підвищує ризик розвитку летальності. Крім того, люди старшого віку найчастіше схильні до розвитку ускладнень після COVID-19.

Вірус атакує мозок

Американські вчені проаналізували медичні дані 6 млн осіб віком від 65 років. Як виявилося, у тих з них, хто переніс інфекцію COVID-19, ризик розвитку хвороби Альцгеймера був на 50–80% вищим, ніж у контрольній групі.

Раніше дослідники вже довели зв’язок між інфекцією COVID-19 та розвитком неврологічних захворювань. Однак нові аналізи та проведені розтини дозволили виявити вірусні частинки SARS-CoV-2 у нейронах мозку. Це говорить про те, що коронавірус безпосередньо атакує клітини, внаслідок чого може розвинутися деменція.

— Чинники, які відіграють роль розвитку хвороби Альцгеймера, ще погано вивчені. Але перенесені інфекції, особливо вірусні, відіграють ключову роль, — сказала співавтор дослідження, професор Памела Девіс, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Хто в групі ризику

— Оскільки інфекція SARS-CoV-2 пов’язана з аномаліями центральної нервової системи, ми хотіли перевірити, чи може COVID-19 навіть у короткостроковій перспективі призвести до збільшення числа діагнозів неврологічних захворювань, — продовжує Памела Девіс.

Вчені виявили, що внаслідок інфекції COVID-19 ризик розвитку хвороби Альцгеймера протягом року зростав удвічі. Особливо вразливі жінки віком від 85 років.

Поки що для вчених залишається загадкою, як деменція розвивається в результаті COVID-19. І радять людям похилого віку щороку проходити вакцинацію проти COVID-19. Це може знизити ризик розвитку тяжких форм хвороби. Крім того, важливо дотримуватися запобіжних заходів: мити руки, носити медичні маски, уникати місць скупчення людей. Такі прості методи допоможуть зберегти здоров’я та ясність розуму навіть у поважному віці.

Результати дослідження опубліковані в Journal of Alzheimer’s Disease («Журнал хвороби Альцгеймера»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама