COVID-19 підвищує ризик розвитку деменції на 80%

COVID-19 підвищує ризик розвитку деменції на 80%

Літні люди належать до однієї з найбільш уразливих груп щодо захворюваності на COVID-19. Інфікування вірусом SARS-CoV-2 може спричинити перебіг важких форм коронавірусної інфекції, що підвищує ризик розвитку летальності. Крім того, люди старшого віку найчастіше схильні до розвитку ускладнень після COVID-19.

Вірус атакує мозок

Американські вчені проаналізували медичні дані 6 млн осіб віком від 65 років. Як виявилося, у тих з них, хто переніс інфекцію COVID-19, ризик розвитку хвороби Альцгеймера був на 50–80% вищим, ніж у контрольній групі.

Раніше дослідники вже довели зв’язок між інфекцією COVID-19 та розвитком неврологічних захворювань. Однак нові аналізи та проведені розтини дозволили виявити вірусні частинки SARS-CoV-2 у нейронах мозку. Це говорить про те, що коронавірус безпосередньо атакує клітини, внаслідок чого може розвинутися деменція.

— Чинники, які відіграють роль розвитку хвороби Альцгеймера, ще погано вивчені. Але перенесені інфекції, особливо вірусні, відіграють ключову роль, — сказала співавтор дослідження, професор Памела Девіс, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Хто в групі ризику

— Оскільки інфекція SARS-CoV-2 пов’язана з аномаліями центральної нервової системи, ми хотіли перевірити, чи може COVID-19 навіть у короткостроковій перспективі призвести до збільшення числа діагнозів неврологічних захворювань, — продовжує Памела Девіс.

Вчені виявили, що внаслідок інфекції COVID-19 ризик розвитку хвороби Альцгеймера протягом року зростав удвічі. Особливо вразливі жінки віком від 85 років.

Поки що для вчених залишається загадкою, як деменція розвивається в результаті COVID-19. І радять людям похилого віку щороку проходити вакцинацію проти COVID-19. Це може знизити ризик розвитку тяжких форм хвороби. Крім того, важливо дотримуватися запобіжних заходів: мити руки, носити медичні маски, уникати місць скупчення людей. Такі прості методи допоможуть зберегти здоров’я та ясність розуму навіть у поважному віці.

Результати дослідження опубліковані в Journal of Alzheimer’s Disease («Журнал хвороби Альцгеймера»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама