Дефіцит омега-3 жирних кислот підвищує ризик розвитку акне: дерматологи

Дефіцит омега-3 жирних кислот підвищує ризик розвитку акне: дерматологи

Акне — це поширене захворювання шкіри, яке характеризується запаленням сальних залоз і волосяних фолікулів. Зазвичай проявляється у вигляді висипів, які можуть бути вугровими, комедонами (чорні крапки та білі вугри) або папулами та пустулами (запалені ділянки).

Процес розвитку акне зазвичай пов’язаний зі збільшенням секреції себуму (сальної речовини) із сальних залоз, що призводить до утруднення виходу секрету та утворення засмічення у волосяних фолікулах. У цих умовах бактерії, такі як Propionibacterium acnes, можуть розмножуватися, викликаючи запалення та формування вугрів.

Причини розвитку акне

  • Гормональні зміни, особливо у період підліткового віку; 
  • генетична схильність;
  • збільшене виділення себуму;
  • блокування пор через косметичні продукти або приймання деякі медикаменти;
  • вплив стресу.

Німецькі дерматологи на симпозіумі Європейської академії дерматології та венерології (EADV) заявили, що недостатній рівень омега-3 жирних кислот може бути відповідальним за утворення прищів. Це засвідчили проведені ними дослідження.

Експерти спостерігали за 100 пацієнтів з діагнозом акне. Вони виміряли їх поживні показники в крові. Виявилося, що 94% учасників мали рівень омега-3 жирних кислот на 8–11% менше, ніж рекомендовано.

Проаналізувавши дієти хворих, дослідники виявили, що ті люди, які регулярно їли бобові, такі як нут та сочевиця, а також утримувалися від вживання соняшникової олії, мали вищі рівні ключових жирних кислот.

— Харчування відіграє ключову роль у профілактиці, виникненні та перебігу багатьох захворювань, включаючи такі дерматологічні розлади, як вульгарні прищі, — зазначив керівник дослідження доктор Енн Гертлер, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Омега-3 кислоти містяться в основному в бобових, водоростях, горіхах, насінні, а також у жирних сортах риби. На думку фахівців, продукти, багаті на цей тип жирних кислот, зменшують запалення. Вони стимулюють вироблення протизапальних простагландинів Е1 та Е3, лейкотрієнів В5, а також знижують рівень інсуліноподібного фактора росту (ІФР)–1 — центрального гормону, що викликає акне.

Фахівці радять тим, хто схильний до акне, вести ці продукти у свій раціон. І нагадують, що омега-3 жирні кислоти зміцнюють імунітет, запобігає розвитку гіпертонії, атеросклерозу, депресії.

Лікування акне також може включати використання місцевих препаратів, таких як креми й гелі з ретиноїдами, бензоїлпероксидом або антибіотиками. У деяких випадках потрібне системне лікування, включаючи приймання протимікробних препаратів або препаратів, що впливають на рівень гормонів.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама