Діабет ІІ типу підвищує смертність від серцево-судинних захворювань на 50-90%

Діабет ІІ типу підвищує смертність від серцево-судинних захворювань на 50-90%

Діабет типу ІІ типу є одним із факторів ризику для розвитку серцево-судинних захворювань. Високий рівень цукру в крові або гіперглікемія, характерний для діабету ІІ типу, може пошкоджувати судини. Це особливо важливо для великих і малих судин, включаючи артерії та вени, які постачають серце кров’ю. Пошкоджені судини можуть призвести до погіршення кровопостачання серця та інших органів.

Діабет типу ІІ часто поєднується з іншими факторами ризику появи серцево-судинних захворювань. Серед них — підвищений рівень артеріального тиску (гіпертонія), холестерину та тригліцеридів у крові; ожиріння та низька фізична активність.

Хворі на діабет ІІ типу мають підвищений ризик розвитку інших серцево-судинних ускладнень: інфаркту міокарда, інсульту та периферичної артеріальної хвороби.

На конгресі Європейського товариства кардіологів в Амстердамі був представлений додаток SCORE2-Diabetes. Він призначений для розрахунку ризику розвитку серцево-судинних захворювань протягом десяти років у пацієнтів з діабетом ІІ типу. 

— У таких хворих у два-чотири рази вищий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності, фібриляції передсердь та інсульту, а також захворювань аорти та периферичних артерій. Крім того, діабет є основним фактором ризику розвитку хронічних захворювань нирок, які, своєю чергою, погіршують роботу серця, — пояснює професор терапії Римського університету (Італія) Массімо Федерічі.

У всіх випадках прогноз сумний. Так, смертність від серцево-судинних захворювань на 50–90% вище у людей з серцевою недостатністю, пов’язаною з діабетом, ніж у людей лише з серцевою недостатністю.

За оцінками фахівців, 25–40% пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями мають недіагностований діабет. З цієї причини важливо оцінити серцево-судинний ризик у таких хворих та призначити їм профілактичне лікування.

— Інгібітори SGLT2 (емпагліфлозин та канагліфлозин) та антагоністи рецепторів GLP-1 (ліраглутид та дулаглутид) є класами ліків, які не лише допомагають контролювати рівень цукру в крові у пацієнтів з діабетом ІІ типу, але й знизити ризик розвитку серцево-судинних ускладнень,— зазначив президент Італійського товариства діабету (SID) Анджело Авогаро, передає ANSA.

Для зниження ризику розвитку серцево-судинних ускладнень при діабеті типу ІІ важливо:

  • стежити за рівнем цукру в крові;
  • дотримуватись дієти;
  • контролювати рівень кров’яного тиску, холестерину та тригліцеридів у крові;
  • підтримувати здоровий спосіб життя, включаючи фізичну активність;
  • приймати рекомендовані лікарем ліки.
Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама