Дієтолог пояснив, чому не потрібно щодня з’їдати 5 порцій овочів та фруктів

Дієтолог пояснив, чому не потрібно щодня з'їдати 5 порцій овочів та фруктів

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), необхідно споживати на день 5 порцій фруктів та овочів. Вони є джерелами важливих вітамінів, мінералів, антиоксидантів та дієтичних волокон. Включення овочів та фруктів до раціону допоможе підтримати здоров’я серцево-судинної системи, зміцнити імунітет, знизити ризик розвитку різних захворювань, включаючи певні види раку, та забезпечити нормальне функціонування організму. Проте деякі фахівці вважають, що цього замало.

Для здоров’я кишківника 

Засновник компанії The Food Medic, дієтолог Хейзел Воллес переконаний, що щотижня необхідно споживати 30 рослинних продуктів. Саме така кількість потрібна для здоров’я кишківника.

Всі рослинні продукти мають значення, а не лише фрукти та овочі. Серед них — бобові, горіхи та насіння, злаки, такі як овес, кіноа, коричневий рис та цілісні зерна. Фахівець також розглядає консервовані та заморожені рослинні продукти.

— Шпинат та ягоди мають набагато більшу поживну цінність при заморожуванні, тому що вітамін С розкладається після збирання овочів чи фруктів, — пояснює Хейзел Уоллес, цитує портал Green Me.

Але чому треба їсти саме 30 рослинних продуктів на тиждень?

Різноманітність рослин корисна

У 2018 році вчені провели дослідження, в якому порівнювали кишковий мікробіом понад 10 000 добровольців. Згідно з цим дослідженням, ті, хто споживав понад 30 видів рослин на тиждень, з більшою ймовірністю мали більш здоровий та різноманітний кишковий мікробіом у порівнянні з тими, хто споживав менше ніж 10 видів рослин на тиждень. Цікаво, що така різноманітність рослин вважалася більш важливою, ніж дотримання вегетаріанської або рослинної дієти.

Інші дослідження також показали, що споживання різних рослинних продуктів у раціоні пов’язане із покращенням здоров’я кишківника. І клітковина, ймовірно, відіграє важливу роль у розумінні того, чому різноманітність рослин така корисна для нашого кишківника.

Крім клітковини, рослинні продукти можуть містити безліч важливих поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали, антиоксиданти, вуглеводи, білки та жири. Склад поживних речовин відрізняється від одного продукту до іншого, тому він повинен змінюватись. Це допоможе забезпечити різноманітне надходження поживних речовин.

Важливо також враховувати різноманітність квітів та типів рослинних продуктів, оскільки вони можуть надавати різні нутрієнти та корисні сполуки.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама