Експерт пояснив, чому батьки мають більше розмовляти з новонародженою дитиною

Експерт пояснив, чому батьки мають більше розмовляти з новонародженою дитиною

Навіть коли новонароджені сплять чи плачуть, їхній мозок активно обробляє звукову інформацію навколо. Розвиток мовних функцій починається з ранніх днів життя, і звукова стимуляція відіграє у цьому процесі. Розвиток малюка починається лише за кілька годин після його народження, стверджують вчені з факультету гуманітарних та поведінкових наук Бангорського університету у Великобританії.

Фахівці провели дослідження у неонатальному відділенні Першої лікарні Пекінського університету (Китай). Експеримент полягав у відтворенні фіксованої комбінації звуків для дитини. Вчених цікавило, як реагує мозок немовляти, коли він чує одні й самі звуки, відтворювані нормально і зі спини. Для цього використовувався метод інфрачервоної спектроскопії.

Як виявилося, відразу після народження діти не могли відрізнити звуки, які відтворюються нормально, від звуків, що відтворюються зі спини. Ситуація різко змінилася лише за п’ять годин. Оптична візуалізація показала помітне збільшення активності мозку. Зрозуміло, що дитина починає розрізняти звуки, які чує. Ще за дві години вчені змогли чітко помітити, що мозок новонародженого включився у роботу.

— Відмінність у звуках збільшує активність мозку у новонародженого. Це має важливе значення для розвитку когнітивних функцій, — каже співавтор дослідження, професор Гері Оппенгейм, цитує Gazeta.pl

Важливо, що малюк чує у перші хвилини, години та дні після народження, наголошує експерт. І радить більше розмовляти з дитиною після її народження.

Що сприяє розвитку мови у новонароджених

Реакція звуки. Немовлята здатні реагувати на звуки одразу після народження. Вони можуть звертати увагу на голоси дорослих, музику чи інші звуки у навколишньому середовищі.

Слух є ключовим аспектом мовного розвитку. Новонароджені починають розрізняти звуки, висловлювання та інтонації у мові дорослих, що є основою для формування мовних навичок.

Коли батьки розмовляють із новонародженим, це сприяє розвитку мовних навичок. Навіть якщо немовля ще не здатне говорити, його мозок активно обробляє звуки та структуру мови.

Звукова стимуляція також грає роль формуванні соціальної комунікації. Наприклад, новонароджені можуть відгукуватися на голоси близьких людей і вчаться розпізнавати емоційні відтінки у мові.

Дослідження опубліковано у журналі Nature Human Behavior («Природа людської поведінки»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама