Експерти пояснили, чому активний спосіб життя не є запорукою довголіття

Експерти пояснили, чому активний спосіб життя не є запорукою довголіття

Спорт корисний для фізичного та психічного здоров’я. Він зміцнює серцево-судинну систему, покращує метаболізм та травлення, зміцнює імунітет та допомагає підтримувати вагу в нормі. Крім цього, заняття спортом підвищують вироблення ендорфінів — природних антидепресантів, що перешкоджає розвитку стресу та покращує настрій. Проте, на думку лікарів, однієї фізичної активності замало для профілактики хронічних захворювань.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Британському журналі спортивної медицини, відвідування тренажерного залу не перешкоджатиме наслідкам споживання продуктів з високим вмістом жирів.

Міжнародна група дослідників вивчила дані майже 350 000 осіб, середній вік яких був 57 років, і стежила за ними протягом десяти років. На початку експерименту всі добровольці були здорові: вони не мали онкологічних, серцево-судинних та інших хронічних захворювань.

На початку експерименту вчені виміряли рівні активності респондентів. Враховувалися піші прогулянки, помірні фізичні навантаження, їзда велосипедом у стійкому темпі, а також енергійна активність тривалістю понад 10 хвилин.

Усіх добровольців поділили на дві групи. На час експериментів добовий раціон учасників першої групи передбачав щонайменше 4–5 порцій фруктів. На тиждень їм понад двох разів давали рибу, стільки ж м’ясних продуктів та 5 порцій червоного м’яса. І водночас вони вели активний спосіб життя. Учасники другої групи обмежилися лише тренуваннями.

Як виявилося, учасники першої групи, які дотримувалися дієти та займалися спортом, були схильні до низького ризику передчасної смертності. А ось ті, які обмежувалися лише тренуваннями, — високий. Це говорить про те, що для підтримки хорошого самопочуття недостатньо покладатися лише на тренування, необхідно також звертати увагу на харчування.

Правильне харчування відіграє ключову роль у підтримці здоров’я та сприяє довголіттю.

Збалансоване харчування допомагає

  • Зменшити ризик розвитку хронічних захворювань: серцево-судинних захворювань, діабету та деяких видів раку.
  • Сприяє підтримці здорової ваги, що своєю чергою пов’язане зі зменшенням ризику розвитку ожиріння та пов’язаних із ним захворювань.
  • Антиоксиданти, що містяться в плодах, овочах та інших продуктах, допомагають боротися з окислювальним стресом та запаленням, що може знизити ризик старіння клітин та вікових захворювань.
  • Деякі поживні речовини, такі як жирні кислоти омега-3, можуть сприяти здоров’ю мозку. Це знижує ризик розвитку неврологічних захворювань.
  • Правильне харчування, багате кальцієм, вітаміном D та іншими поживними речовинами, сприяє зміцненню кісток та суглобів, що важливо для підтримки мобільності та запобігання остеопорозу.
  • Здорове харчування, багате на комплексні вуглеводи, клітковину і білки, може допомогти в регулюванні рівня цукру в крові, що важливо для профілактики діабету.
  • Забезпечує організм усіма необхідними вітамінами та мінералами, що запобігає розвитку дефіцитів та підтримує нормальні функції органів.
Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама