Експерти пояснили, чому багато хворих відмовляються приймати статини

Експерти пояснили, чому багато хворих відмовляються приймати статини

Статини є одним з основних видів ліків, що використовуються для лікування високого рівня холестерину, або гіперхолестеринемії. Статини допомагають знизити синтез холестерину в печінці та збільшити засвоєння холестерину з крові клітинами, що призводить до зниження загального рівня холестерину.

Крім цього, статини також мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Ці препарати часто використовуються у профілактиці серцево-судинних захворювань та інсультів. Однак багато хворих відмовляються приймати статини, стверджуючи, що вони викликають побічні ефекти. Чи це так насправді?

Про ефект друцебо…

Раніше вважалося, що статини спричиняють нестерпність у 50% пацієнтів. Вчені спростували це припущення. Проведений ними аналіз 176 досліджень за участю 4 143 517 добровольців по всьому світу показав, що ці ліки вкрай рідко викликають побічні ефекти. Прояви останніх пов’язані з такими факторами, як споживанням алкоголю, діабетом, ожирінням, прийняттям певних ліків (наприклад, блокаторами кальцієвих каналів), і становить не більш ніж 5%.

Що ж до досліджень, у яких вказувалося, що побічні ефекти статинів становлять 17%, то експерти пояснюють це ефектом друцебо, тобто коли люди налаштовані на найгірший вплив препарати.

… і ноцебо

Нещодавно вчені Імперського коледжу Лондона (Велика Британія) провели дослідження за участю 62 осіб. Усі вони отримали 12 пакувань ліків. У чотирьох флаконах були статини, у чотирьох інших — ідентичні пігулки плацебо, а останні чотири були пусті.

Добровольці мали протягом року приймати пігулки та записувати свій стан після кожної, оцінюючи його за шкалою від 1 до 100.

Згідно з результатами, 90% побічних ефектів статинів обумовлені так званим ефектом ноцебо, коли препарати спочатку приписують негативний вплив.

— Деякі люди відчувають нестерпність статинів, але вона не спричинена їхньою хімічною дією. Скільки разів трапляється таке: ви подумали про їжу і — розплакалися. Але це не їжа змушує вас плакати, а думка, — зазначив професор кардіології Даррел Френсіс.

Експерти рекомендують не відмовлятися від статинів та довіряти їх лікувальним властивостям. Така думка може підвищити ефективність лікування та покращити самопочуття.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама