Експерти пояснили, чим небезпечні низькокалорійні дієти

Експерти пояснили, чим небезпечні низькокалорійні дієти

Низькокалорійні дієти ґрунтуються на обмеженні кількості споживаних калорій. Зазвичай заведено вважати, що для втрати 0,5–1 кг на тиждень потрібно створити дефіцит 500–1000 ккал на день. Обмеження калорій може призвести до нестачі поживних речовин: вітамінів, мінералів, білків та жирів. Це може сповільнити обмін речовин, що ускладнить подальший процес схуднення. Крім того, недолік білка може спричинити втрату м’язової маси, а також збільшити ризик розвитку розладів харчової поведінки, таких як анорексія або булімія.

Вчені Ратгерського університету (США) проаналізували дослідження, у яких прийняли 200 чоловіків та жінок віком від 24 до 75 років. Всі вони страждали надмірною вагою чи ожирінням. Протягом пів року всі учасники відвідували консультації щодо правильного харчування та отримали рекомендації фахівців. Їм запропонували 18% добової калорійності відвести під пісний білок, а решту витрачати на фрукти, овочі та цілісні зерна. Залежно від обраної дієти, низькобілкової або високобілкової, усі добровольці за пів року втратили однакову кількість ваги, близько 5% від маси тіла.

Як виявилося, ті, хто вибирав дієту з вищим вмістом білка, також збільшили споживання зелених листових овочів та значно скоротили споживання цукру та рафінованих зерен. Саме їм удалося краще зберегти свою м’язову масу.

Дослідники зазначають, що на якість вибору харчових продуктів людини суттєво впливає навіть невелике збільшення споживання білка з 18% до 20% від загального споживання калорій.

Також вони виявили, що люди, які дотримуються такої дієти, менше втрачали м’язову масу, що пов’язано зі втратою ваги, коли їхнє споживання білка було помірно збільшено.

Білкові дієти орієнтовані збільшення споживання білка і зниження вуглеводів і жирів. При правильному застосуванні таке харчування може бути корисним здоров’ю.

Переваги білкових дієт

  • Швидко насичують, що допомагає контролювати почуття голоду.
  • Зберігають м’язову тканину при зниженні ваги.
  • Покращують загальний метаболізм та підвищують енергійність.
  • Нормалізують рівень цукру в крові, що важливо для хворих на діабет.
  • Знижують рівень артеріального тиску.
  • Підтримують здоров’я кісткової системи.

Важливо, що ефективність і користь білкових дієт залежить від багатьох факторів, включаючи індивідуальні потреби організму, загальний спосіб життя та здоров’я. Перш ніж змінювати свій раціон, проконсультуйтеся з лікарем чи дієтологом.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама