Експерти пояснили, як підвищити ефективність прийнятих препаратів

Експерти пояснили, як підвищити ефективність прийнятих препаратів

Положення тіла при прийнятті пероральних препаратів може впливати на  їхнє поглинання і швидкість надходження активних речовин у організм. Різні фактори, такі як їжа в шлунку, pH навколишнього середовища, а також сама анатомія системи травлення, можуть впливати на цей процес.

Що впливає на прийняття ліків

Їжа у шлунку. Деякі препарати можуть взаємодіяти з їжею у шлунку, що може впливати на їх розподіл та абсорбцію. Наприклад, деякі ліки краще всмоктуються, коли їх приймають натще, тоді як інші краще всмоктуються після прийняття їжі.

Час доби також може впливати на швидкість всмоктування. Деякі ліки можуть краще всмоктуватись вранці або ввечері.

Кислотність шлункового соку може проводити ступінь розчинності лікарських речовин. Так, кислотність може проводити розчинність капсул чи пігулок.

Особливості ліків. Деякі препарати розробляються таким чином, щоб забезпечити поступове вивільнення активної речовини, що може знизити можливість побічних ефектів та забезпечити стабільніший рівень ліків у крові.

Група ризику

Вважається, що найпопулярніший і найбезпечніший спосіб приймання ліків це просто проковтнути таблетку. Однак насправді пероральний шлях препарату в організмі дуже складний із погляду фізіології.

Біодоступність чинної речовини залежить не тільки від форми препарату, а й від фізіологічного середовища у шлунку, тобто від його вмісту, а також від моторики шлунково-кишкового тракту та динаміки шлункової рідини. Звідси відмінності у швидкості розчинення таблеток та у русі активних сполук препарату у бік дванадцятипалої кишки та тонкої кишки, де вони лише всмоктуються у кровотік.

Особливо це актуально при таких захворюваннях, як гастропарез, при якому змінюється анатомія та фізіологія шлунка та сповільнюється рух їжі у травному тракті. Також це важливо для прикутих до ліжка людей. Крім того, важливо протидіяти надмірному накопиченню у шлунку чинної речовини препарату. Тому вчені досі шукають найкращий та найефективніший спосіб прийняття ліків.

Важливо становище тіла

Дослідники з Університету Джона Хопкінса (США) провели експеримент, під час якого оцінили вплив постави тіла та моторики шлунка на біодоступність препарату. Їх цікавило, як краще приймати таблетки, щоб вони працювали якнайшвидше, що особливо важливо при знеболюванні або гіпертонії.

Після проковтування препарати проходять за системою травлення, щоб досягти кишківника та проникнути туди у кровотік. Цей процес може зайняти до години, якщо не дотримуватись певних правил, попереджають нас експерти.

Щоб оцінити, яке положення тіла найкорисніше, коли ми ковтаємо пігулку, дослідники побудували чотири силіконові моделі людського шлунка. Вони використовували точні сканування шлунка 34-річного чоловіка як модель. Завдяки тренажеру анатомії та морфології шлунка StomachSim можна було спостерігати, як травний тракт справляється з таблеткою.

Експеримент наочно показав, що зміна положення тіла може значний (до 83%) вплив на швидкість руху активного фармацевтичного інгредієнта зі шлунка у дванадцятипалу кишку.

Приймання пігулок при нахилі або положенні лежачи праворуч означав, що ліки прослизали в найглибшу частину шлунка і розчинялися вдвічі швидше, ніж таблетки, прийняті у вертикальному положенні.

З іншого боку, прийняття їжі сповільнював процес розчинення препарату вп’ятеро більше, ніж у вертикальній позі. Крім того, на всмоктування таблетки впливає те, що зараз перебуває в шлунку і скільки часу пройшло з моменту останнього приймання їжі. Швидкість всмоктування також залежить від генів, які кодують ферменти, необхідні для розщеплення хімічних сполук у травній системі, пише журнал «Фізика рідин».

Приймання препаратів слід здійснювати відповідно до рекомендацій лікаря або інструкції до них, щоб забезпечити найкращу ефективність та безпеку лікування.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама