Гінеколог розповів, на які проблеми зі здоров’ям може вказати колір крові під час менструації

Гінеколог розповів, на які проблеми зі здоров'ям може вказати колір крові під час менструації

Яскраво-червона чи темна, іноді зі згустками… Кожна жінка знає, що менструальна кров за кольором не завжди однакова. Не лише колір, а і її запах та кількість можуть вказати на гінекологічні проблеми

Колір крові залежить від дня менструації. Спочатку вона буває яскраво-червоною, а потім темнішою. Це залежить від фізичної активності жінки, які ліки вона приймає. Помічено, що у жінок, які займаються спортом, колір менструальної крові зазвичай яскравий, оскільки вона не залишається у матці.

Має значення і кількість випитої рідини: чим її більше, тим рідше кров та менше у ній темних згустків. Гінекологи вважають, що колір та запах менструальної крові, особливо у поєднанні з іншими симптомами, такими як тривалість та інтенсивність циклу, можуть вказати на наявність низки захворювань.

Які кольори менструальної крові мають викликати занепокоєння? За словами гінеколога Джесіка Шеперда, не варто хвилюватися, якщо спочатку кров світла, а потім стає темнішою і темнішою. Це нормально!

Який колір крові має викликати занепокоєння:

  • світло-рожевий. Це може означати анемію чи низький рівень гормонів естрогенів, що виробляються яєчниками. У цьому разі кров буде змішана зі слизами, які виробляються шийними залозами за зміни гормонального рівня;
  • червона кров з великою кількістю згустків може вказувати на міому матки, згортання крові, а також низький рівень прогестерону та високий рівень естрогенів;
  • темна кров на початковому етапі менструації може свідчити про непрохідність піхви, особливо з появою лихоманки, набряків і виділень, що погано пахнуть;
  • сіро-червона кров із неприємним запахом — ймовірна ознака інтимної інфекції. Зазвичай це супроводжується іншими симптомами інфекції, такими як подразнення або свербіж.

Тривалість періоду та його інтенсивність також важливі. Експерт пояснює, що пильність також має викликати інтенсивність кровотеч та її тривалість. Якщо вона сильна і потребує заміни прокладок кожні години, та при цьому з’являються запаморочення та слабкість, слід терміново звернутися до лікаря.

Також тривогу має викликати наявність великих згустків (незалежно від кольору крові), сильні спазми в животі, тривалі кровотечі, що тривають понад вісім днів, а також кровотеча між менструаціями. Кожен із цих симптомів вимагає гінекологічної діагностики.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама