Хліб містить алкоголь не менше, ніж слабке пиво
Знання цього особливо важливе для водіїв, які не можуть сісти за кермо за наявності алкоголю в крові
Звідки у хлібі спирт
Етанол, або етиловий спирт, широко використовується при приготуванні лікувальних сиропів, у тому числі дитячих, а також ферментованих продуктів, таких як хліб та йогурт.
Лікарі попереджають: вплив навіть дуже низьких концентрацій етанолу може бути небезпечним для дітей та надати несприятливий вплив на психомоторні функції.
Хліб, за винятком хмелю, готується практично з тих самих інгредієнтів, що й пиво. Замішане тісто перед випіканням проходить процес бродіння. Коли воно підіймається, відчувається запах спирту, який випаровується під впливом тепла у духовці. Незважаючи на це, у деяких буханках вміст алкоголю становить до 1,9% його обсягу. Чим довше процес бродіння, тим вищий вміст спирту у хлібі.
Соки не бувають безалкогольними
Крім хліба, алкоголь містять багато соків із фруктів і цитрусових. Експерти це пояснюють високим вмістом у них цукру. Так, в апельсиновому соку може бути до 0,5% алкоголю. Однак у яблучному чи виноградному напоях його налічується ще більше — близько 0,77 г/л етанолу.
Обережно: соуси!
Соуси також містять алкоголь. Чемпіоном за його змістом є соєвий соус. У процесі його бродіння пшеничний крохмаль розщеплюється на цукри, а частина з них перетворюється на алкоголь. Він надає аромату соусу. Однак їм не варто захоплюватись. Адже такий продукт алкоголю містить 1,5–2%.