Імунні клітини можуть зруйнувати атеросклеротичні бляшки та запобігти розвитку інфаркту: відкриття

Імунні клітини можуть зруйнувати атеросклеротичні бляшки та запобігти розвитку інфаркту: відкриття

Атеросклероз характеризується утворенням атеросклеротичних бляшок усередині судинної стінки. Ці бляшки можуть звужувати просвіт судин, що ускладнює нормальний кровотік і може призвести до розвитку різних серцево-судинних ускладнень, таких як стенокардія, інфаркт міокарда, інсульт та інші.

«Троянський кінь» проти атеросклерозу

Лікування атеросклерозу передбачає здоровий спосіб життя (правильне харчування, активний спосіб життя, відмова від згубних звичок), приймання статинів та антигіпертензивних препаратів. Іноді атеросклеротичні бляшки видаляють хірургічним шляхом за допомогою ангіопластики, стентування або ендартеректомії.

Зараз тестуються методи лікування, в яких використовуються спеціальні антитіла для стимуляції процесу фагоцитозу, тобто, коли імунні клітини поглинають мертві клітини з атеросклеротичної бляшки. Однак ця терапія викликає побічні ефекти, коли здорові клітини також видаляються разом із мертвими.

Вчені з Мічиганського та Стенфордського університетів (США) винайшли нові наночастинки. Вони надзвичайно вибіркові та здатні відбирати тільки ті клітини, які мають бути активовані в даному місці.

Нова наночастинка є «троянським конем», якій відправлений всередину атеросклеротичної пластини та розриває її зсередини. Це дозволяє мобілізувати макрофаги, які поглинають та усувають хворі та мертві запальні клітини, що викликають атеросклероз.

Створена вченими наночастинка відбирає певні імунні клітини, розташовані в атеросклеротичній платівці, тобто моноцити та макрофаги. Потім, коли макрофаг потрапляє всередину, він виділяє речовину, яка стимулює цю клітину поглинати та перетравлювати хворі чи мертві клітини атеросклеротичної бляшки. У міру активації макрофагів в атеросклеротичній бляшці її поступово усувають зсередини.

Завдяки перехопленим сигналам, що надходять від рецепторів конкретних макрофагів, дослідники змогли почати надсилати конкретні повідомлення (тобто хімічні речовини) через наночастинки та використовувати сучасні платформи наноімунотерапії. Вони довели, що наноматеріали здатні діяти вибірково, а потім передавати повідомлення саме тим клітинам, які його потребують. Ідея заснована на одностінних вуглецевих нанотрубках, покритих правильно складеною хімічною речовиною.

Видалить хворі клітини

Автори дослідження сподіваються, що майбутні клінічні випробування підтвердять ефективність наночастинок в усуненні атеросклеротичної бляшки та тим самим спричинять зниження ризику розвитку інфаркту або інсульту. Крім того, вони вважають, що їхню ідею можна застосувати не лише до боротьби з атеросклерозом.

— Ми можемо доставляти наночастинки до макрофагів у різних тканинах, щоб оживити їх там і наказати їм знову почати їсти мертві та хворі клітини, — наголосив професор біомедичної інженерії Браян Сміт, пише ScienceDaily.

Це дозволить не лише вилікувати хворих від атеросклерозу, а й урятувати від такого тяжкого захворювання як рак, що врятує мільйони життів людей.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама