Інфаркт міокарда у жінок проявляється інакше, ніж у чоловіків

Інфаркт міокарда у жінок проявляється інакше, ніж у чоловіків

Інфаркт міокарда характеризується ушкодженням серцевого м’яза через недостатнє кровопостачання його тканин. Основною причиною інфаркту міокарда є затикання артерії, що постачає кров у серце, зазвичай через утворення тромбу в місці вже наявної атеросклеротичної бляшки. Цей процес може бути обумовлений атеросклерозом, артеріальною гіпертензією, курінням, діабетом, гіперліпідемією та іншими факторами ризику.

Ознаки інфаркту міокарда, що насувається, можуть з’явитися за кілька годин або навіть днів. Ранньою попереджувальною ознакою є біль у грудях, що давить, або стенокардія, яка не проходить навіть після відпочинку.

Серцевий напад починається з болю у грудній клітці та триває понад 20 хвилин. Це найхарактерніший попереджувальний сигнал про те, що з серцем не все гаразд. Біль може стихати на кілька хвилин, а потім знову повертаться. Часто вона проявляється дискомфортом у грудях, почуттям тиску та тяжкості. Зазвичай біль у грудях сильний, але буває так, що відчувається лише незначний дискомфорт.

Ці симптоми супроводжуються недугами, що торкаються верхньої частини тіла. Біль може проявитися в одній або обох руках, у верхній частині спини, у шиї та навіть у щелепі та животі. Потім вона може поширитися й інші частини тіла.

Зазвичай під час інфаркту міокарда з’являється задишка, до якої додається кашель чи хрипи. Хворого також пробиває холодний піт. Також він може відчувати нудоту і запаморочення, що викликає почуття тривоги.

Як правило, у чоловіків характерною ознакою інфаркту міокарда є біль у груді. Жінки часто відчувають і такі нехарактерні, здавалося б, симптоми, як біль у щелепі чи блювання.

Симптоми інфаркту міокарда у жінок

  • Печіння або тиск у грудях;
  • несильний біль під лівою реберною дугою чи під лопаткою;
  • раптовий м’язовий біль;
  • парез рук;
  • почуття непереборної втоми;
  • задишка;
  • прискорене та поверхневе дихання навіть у стані спокою;
  • нудота блювота.

Кожен випадок інфаркту міокарда є унікальним, і симптоми можуть відрізнятися у різних людей і навіть в однієї людини в різні моменти часу. Тому дуже важливо звернутися за медичною допомогою негайно з появою підозрілих симптомів, таких як біль у грудях або дискомфорт, особливо якщо вони супроводжуються відчуттям ядухи, нудотою, втратою свідомості або іншими незвичайними ознаками.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама