Інтервал між сніданком та обідом у п’ять-шість годин дозволяє уникнути появи зайвої ваги
![Інтервал між сніданком та обідом у п'ять-шість годин дозволяє уникнути появи зайвої ваги](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2024/01/9-7.webp)
Дробне харчування, або часте приймання їжі невеликими порціями, має низку переваг. Воно забезпечує регулярне надходження білка, що сприяє підтримці та зростанню м’язів. Крім того, такий спосіб харчування допомагає зберегти вагу в нормі.
Переваги дробового харчування
- Стабілізує рівень цукру в крові, що зменшує відчуття втоми та перешкоджає розвитку діабету.
- Сприяє підвищенню термічного ефекту їжі (TEF), що прискорює метаболізм.
Дослідження, проведене співробітниками Медичного університету Познані (Польща), свідчить про те, що менш рясне харчування покращує ліпідний профіль, а точніше підвищує рівень «хорошого» холестерину в крові або ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ). Це сприяє здоров’ю серцево-судинної системи.
«Часте приймання їжі пов’язаний з низьким рівнем тригліцеридами та вищими концентраціями ЛПВЩ, ніж звичне триразове прийняття пиши на день», — пишуть вчені у статті, опублікованій у журналі Neuro Endocrinol Lett («Листи з нейроендокринології»).
Це підтверджують і американські експерти, які стверджують, що часте харчування знижує ризик розвитку діабету та серцево-судинних захворювань.
Від перекусів краще відмовитися
Однак немає переконливих наукових доказів того, що часті приймання їжі сприяють схудненню. Вчені Університету Лома Лінда у Каліфорнії (США) провели експеримент, під час якого всіх учасників вони поділили на дві групи. Перші їли тричі на тиждень, а інші — шість.
Як показали результати, учасники однаково витрачали енергію та втрачали вагу. Щобільше, часте харчування сприяє ожирінню. Так, добровольці другої групи скаржилися на підвищене почуття голоду та бажання перекусити у порівнянні з тими, хто їв рідше, але більше.
«Сніданок має стати найбільшим прийняття їжі. Перерва між ними обідом може становити інтервал у п’ять-шість годин. Це дозволить запобігти збільшенню ваги», — пишуть експерти в The Journal of Nutrition (журнал «Харчування»).
Підхід до харчування індивідуальний, і не всі люди можуть слідувати йому. Важливо слухати свій організм та вибирати харчування, яке відповідає потребам та способу життя.