Інтервал між сніданком та обідом у п’ять-шість годин дозволяє уникнути появи зайвої ваги

Інтервал між сніданком та обідом у п'ять-шість годин дозволяє уникнути появи зайвої ваги

Дробне харчування, або часте приймання їжі невеликими порціями, має низку переваг. Воно забезпечує регулярне надходження білка, що сприяє підтримці та зростанню м’язів. Крім того, такий спосіб харчування допомагає зберегти вагу в нормі.

Переваги дробового харчування

  • Стабілізує рівень цукру в крові, що зменшує відчуття втоми та перешкоджає розвитку діабету.
  • Сприяє підвищенню термічного ефекту їжі (TEF), що прискорює метаболізм.

Дослідження, проведене співробітниками Медичного університету Познані (Польща), свідчить про те, що менш рясне харчування покращує ліпідний профіль, а точніше підвищує рівень «хорошого» холестерину в крові або ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ). Це сприяє здоров’ю серцево-судинної системи.

«Часте приймання їжі пов’язаний з низьким рівнем тригліцеридами та вищими концентраціями ЛПВЩ, ніж звичне триразове прийняття пиши на день», — пишуть вчені у статті, опублікованій у журналі Neuro Endocrinol Lett («Листи з нейроендокринології»).

Це підтверджують і американські експерти, які стверджують, що часте харчування знижує ризик розвитку діабету та серцево-судинних захворювань.

Від перекусів краще відмовитися

Однак немає переконливих наукових доказів того, що часті приймання їжі сприяють схудненню. Вчені Університету Лома Лінда у Каліфорнії (США) провели експеримент, під час якого всіх учасників вони поділили на дві групи. Перші їли тричі на тиждень, а інші — шість. 

Як показали результати, учасники однаково витрачали енергію та втрачали вагу. Щобільше, часте харчування сприяє ожирінню. Так, добровольці другої групи скаржилися на підвищене почуття голоду та бажання перекусити у порівнянні з тими, хто їв рідше, але більше.

«Сніданок має стати найбільшим прийняття їжі. Перерва між ними обідом може становити інтервал у п’ять-шість годин. Це дозволить запобігти збільшенню ваги», — пишуть експерти в The Journal of Nutrition (журнал «Харчування»). 

Підхід до харчування індивідуальний, і не всі люди можуть слідувати йому. Важливо слухати свій організм та вибирати харчування, яке відповідає потребам та способу життя.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама