Лікар пояснив, чому при відмові від куріння виникає запаморочення

Лікар пояснив, чому при відмові від куріння виникає запаморочення

Однією з основних причин цього стану є відсутність нікотину. Він є стимулятором та активує центр задоволення в головному мозку, що викликає викид адреналіну. Цей гормон сприяє підвищенню тиску та прискоренню частоти серцевих скорочень

Від безсоння до тривоги

Відмова від куріння збільшує кількість кисню, що досягає мозку. Це в іноді викликає запаморочення. У деяких випадках скасування нікотину, який стимулює секрецію дофаміну в головному мозку, призводить до його падіння до низького рівня.

— Відсутність стимулятора системи винагороди у головному мозку проявляється у вигляді головного болю, пазух, запаморочення, зниження концентрації уваги, безсоння, тривоги. Близько 60% людей, які кинули палити, скаржаться на цей вид недуги, — каже психіатр та керівник клініки Wolmed (Польща) Славомир Вольняк, пише портал Polki.pl.

Нарешті, запаморочення після відмови від куріння може бути пов’язане з тривогою та стресом, які виникають після відмови від залежності. Або, наприклад, через страх набрати зайву вагу.

Більшість негативних симптомів після відмови від куріння, такі як запаморочення, тривають 2–4 тижні. Найважче вони виявляються протягом тижня після останньої викуреної сигарети.

Допоможуть антидепресанти

Якщо запаморочення сильне чи довго не минає, слід звернутися до сімейного лікаря. Можливо, це спричинено не лише відмовою від залежності. Також лікар призначить необхідну терапію.

— Так, приймання такого антидепресанту, як бупропіон, підвищує рівень дофаміну та знижує потяг до нікотину, — продовжує Славомір Вольняк.

Головний біль може викликати зневоднення організму, надмірне споживання солодощів, стрес.

Відмова від куріння може спричинити й інші абстинентні симптоми. Серед них: депресія, підвищений апетит, уповільнене серцебиття (брадикардія), запор, нудота, біль у горлі.

Ці симптоми поступово минають. Але допомога фахівця дозволить їх пережити з більшим комфортом.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені ідентифікували молекули, що викликають розвиток раку
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Дієтологи назвали продукти, які слід виключити з раціону для покращення роботи кишківника
Згідно зі статистикою, запорами страждають близько...
Реклама