Лікар розповів, у яких випадках непритомність є симптомом серцевого захворювання

Лікар розповів, у яких випадках непритомність є симптомом серцевого захворювання

Непритомність, також відома як синкопе, є короткочасною втратою свідомості та м’язового контролю через тимчасове зниженням кровотоку до мозку. Зазвичай це відбувається через тимчасовий збій у серцево-судинній або нервовій системі.

Причини появи непритомності

Вазовагальний синкопе. Це найпоширеніша причина непритомності. Вона пов’язана з рефлексом, який викликає розширення судин та зниження частоти серцевих скорочень, що призводить до зниження кров’яного тиску та тимчасової втрати свідомості.

Серцеві причини. Деякі серцеві проблеми, такі як аритмії або проблеми з клапанами серця, можуть спричинити непритомність через недостатню подачу крові до мозку.

Ортостатична гіпотензія. Це стан, при якому кров’яний тиск різко знижується при переході від горизонтального положення до вертикального, що може призвести до непритомності.

Психогенні фактори. Сильний стрес, страх або інші психологічні фактори також можуть спричинити непритомність.

Непритомність часто плутають із втратою свідомість, але це різні стани. Непритомність проявляється тимчасовою слабкістю організму та супроводжується запамороченням, нудотою, потемнінням в очах. Однак вона не завжди спричиняє втрату свідомості. Втрата свідомості характеризується тимчасовим припиненням кровопостачання в головний мозок.

— Те, що наші пацієнти називають втратою свідомості, не є таким з медичного погляду. Непритомність без втрати свідомості характеризується як переднепритомність, — розповідає експерт Польського кардіологічного товариства, доктор Шимон Будрейко.

Причини непритомності існують травматичні та нетравматичні. Останні, як правило, пов’язані з минущою ішемією головного мозку.

— Найчастіше виникають рефлекторні та кардіогенні непритомності, які можуть бути викликані різними аритміями, — продовжує експерт, передає Radio ZET.

Якщо непритомність має спонтанний характер, вона, зазвичай, пов’язана з перевтомою і не становить загрози здоров’ю. Однак у деяких випадках непритомність може бути симптомом серцевого захворювання, прискореного або уповільненого серцебиття. 

Якщо людина часто непритомніє або схильна до серцевого захворювання, важливо негайно звернутися до лікаря для професійної оцінки та подальшого лікування. Лікар може провести додаткові дослідження, такі як ЕКГ (електрокардіограма), а також надати рекомендації щодо лікування та керування станом.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама