Люди з цією групою крові найчастіше схильні до раннього інсульту і тромбозу вен

Люди з цією групою крові найчастіше схильні до раннього інсульту і тромбозу вен

У 1900 році австрійський лікар і вчений Карл Ландштейнер вперше запропонував класифікацію крові на основі наявності чи відсутності певних антигенів (білкових речовин) на поверхні еритроцитів (червоних кров’яних клітин) та антитіл у плазмі крові.

Існує кілька систем класифікації груп крові, але найпоширенішою є система ABO та система Rh-фактора. Група крові ABO може бути однією з чотирьох: A, B, AB або O. Крім того, кров може бути Rh-позитивною (наявність Rh-фактора) або Rh-негативною (відсутність Rh-фактора). Знання групи крові може бути важливим під час проведення медичних процедур.

Вчені з Медичної школи Університету Мериленду (США) проаналізували 48 досліджень за участю 17 000 пацієнтів, які перенесли інсульт, та 570 000 здорових добровольців. Виявилося, що учасники віком до 60 років із групою крові А на 18% були найчастіше схильні до високого ризику розвитку ішемічного інсульту в порівнянні з людьми з іншими групами крові.

У людей із групою крові В був відзначений інший взаємозв’язок. У порівняні з контрольною групою, вони мали більше шансів мати як ранні інсульти, типові для молодих людей, так і пізні.

На думку керівника проекту, професора Брекстона Мітчелла, люди з групою крові А можуть бути сприйнятливішими до утворення згустків крові, тому ранні ішемічні інсульти трохи частіше зустрічаються серед них.

Попередні дослідження показали, що люди з групою крові А мають вищий ризик розвитку так званого тромбозу глибоких вен, який найчастіше виникає у нижніх кінцівках.

Експерти нагадують, що ризик розвитку інсульту залежить від багатьох факторів: віку, статі, наявності хронічних захворювань, способу життя. Група крові може бути лише одним із факторів ризику. Однак такий простий спосіб діагностики дозволяє вчасно вжити заходів та не допустити гострого порушення кровопостачання головного мозку, яким є інсульт.

Результати метааналізу опубліковані у журналі Neurology.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама