Міцний імунітет допомагає затятим курцям уникнути розвитку раку легенів: вчені

Міцний імунітет допомагає затятим курцям уникнути розвитку раку легенів: вчені

Деякі люди примудряються курити сигарети роками та при цьому не хворіти. Дослідники Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку (США) в ході дослідження дійшли висновку, що це не просто вдача

У дослідженні взяли участь 33 особи з різним стажем куріння. Серед них було 14 осіб віком від 11 до 86 років, які ніколи не курили, та 19 курців віком від 44 до 81 року.

Як відомо, куріння є безпосередньою причиною виникнення раку легень у 89–91% випадках у чоловіків та у 57–86% випадках у жінок. Вважається, що канцерогенні речовини, що містяться в тютюновому димі, можуть пошкодити генетичний матеріал клітин бронхіального епітелію. Це призводить до генних мутацій і, як наслідок, пухлинних змін.

Американські вчені також виявили значно більше мутацій у клітинах легких курців, ніж у людей, що не палять. Кількість мутацій у клітинах була тісно пов’язана з кількістю тютюну, що викурюється — але тільки до певного моменту.

Дослідники відзначили лінійне збільшення ризику раку приблизно до 23 упаковок-років (одна пачка-рік означає викурювання однієї пачки цигарок щодня протягом одного року). Потім збільшення частоти мутацій немає.

Експерти підозрюють, що в тілах таких людей є якась система відновлення пошкоджень ДНК, або «детоксикації» диму, що знижує сприйнятливість до мутацій. Іншими словами, деякі з найзапекліших курців можуть мати сильний механізм, або імунітет, який допомагає зупинити подальше накопичення мутацій у клітинах і, таким чином, знизити ризик раку легень.

Якщо результати підтвердяться, вони можуть закласти основу нової стратегії раннього виявлення ризику раку легких.

— Це допоможе врятувати життя мільйонів людей, — каже співавтор дослідження, професор медицини, епідеміолог Саймон Співак, повідомляє портал Medonet.

Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Genetics («Генетика природи»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама