Міцний імунітет допомагає затятим курцям уникнути розвитку раку легенів: вчені

Міцний імунітет допомагає затятим курцям уникнути розвитку раку легенів: вчені

Деякі люди примудряються курити сигарети роками та при цьому не хворіти. Дослідники Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку (США) в ході дослідження дійшли висновку, що це не просто вдача

У дослідженні взяли участь 33 особи з різним стажем куріння. Серед них було 14 осіб віком від 11 до 86 років, які ніколи не курили, та 19 курців віком від 44 до 81 року.

Як відомо, куріння є безпосередньою причиною виникнення раку легень у 89–91% випадках у чоловіків та у 57–86% випадках у жінок. Вважається, що канцерогенні речовини, що містяться в тютюновому димі, можуть пошкодити генетичний матеріал клітин бронхіального епітелію. Це призводить до генних мутацій і, як наслідок, пухлинних змін.

Американські вчені також виявили значно більше мутацій у клітинах легких курців, ніж у людей, що не палять. Кількість мутацій у клітинах була тісно пов’язана з кількістю тютюну, що викурюється — але тільки до певного моменту.

Дослідники відзначили лінійне збільшення ризику раку приблизно до 23 упаковок-років (одна пачка-рік означає викурювання однієї пачки цигарок щодня протягом одного року). Потім збільшення частоти мутацій немає.

Експерти підозрюють, що в тілах таких людей є якась система відновлення пошкоджень ДНК, або «детоксикації» диму, що знижує сприйнятливість до мутацій. Іншими словами, деякі з найзапекліших курців можуть мати сильний механізм, або імунітет, який допомагає зупинити подальше накопичення мутацій у клітинах і, таким чином, знизити ризик раку легень.

Якщо результати підтвердяться, вони можуть закласти основу нової стратегії раннього виявлення ризику раку легких.

— Це допоможе врятувати життя мільйонів людей, — каже співавтор дослідження, професор медицини, епідеміолог Саймон Співак, повідомляє портал Medonet.

Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Genetics («Генетика природи»).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама