Невролог назвав ще одне небезпечне ускладнення після COVID-19

Невролог назвав ще одне небезпечне ускладнення після COVID-19

Ускладнення після COVID-19 можуть змінюватись залежнос від тяжкості та тривалості самого захворювання. Найчастіше багато пацієнтів скаржаться на постковідний синдром (Long COVID), який може тривати кілька тижнів чи місяців.

Перенесена коронавірусна інфекція також може спричинити довгострокові проблеми з диханням: кашель, погіршення функції легень тощо. COVID-19 може спричинити розвиток міокардиту чи перикардиту, а також погіршення стану судин. Крім того, ця небезпечна інфекція може викликати головний біль, втрату нюху чи смаку, а також інші неврологічні симптоми.

Однак, крім вищеперелічених симптомів, COVID-19 може викликати мікроінсульт, або транзиторну ішемічну атаку. Це короткочасне порушення кровопостачання мозку може статися до повноцінного інсульту.

— Мікроінсульт супроводжується затиканням судин головного мозку, що відбивається на ішемічних змінах, — розповів польський професор-невролог Рейдак в інтерв’ю порталу Poradnik Zdrowie.

На думку експерта, такі симптоми, як опущення куточка рота, недостатня рухливість рук можуть бути непомітними під час інфекції. Адже хворі найчастіше орієнтуються на лихоманку та кашель.

— Буває, що лише після коронавірусної інфекції, під час резонансного обстеження, вдається виявити незначні осередкові зміни в головному мозку, — продовжує професор.

Близько третини пацієнтів після зараження вірусом SARS-CoV-2 може мати неврологічні ускладнення. Одним з них є ішемічний інсульт, який може бути викликаний раптовим затиканням артерії, що забезпечує кров’ю головний мозок. Згідно зі статистикою, близько 10% пацієнтів, які перенесли коронавірус, мають ішемічний інсульт.

— Це пов’язано з біомеханізмом COVID-19, коли відбувається тромбоз судин та запальна реакція порушує згортання крові, — пояснює Рейдак.

Невролог також зазначив, що мікроінсульт може виникнути до трьох місяців після зараження вірусом. До групи ризику входять пацієнти з хронічними захворюваннями, такими як гіпертонія чи діабет.

Щоб запобігти розвитку ускладнень після COVID-19, слід дотримуватися таких правил.

Підтримуйте фізичну активність. Це сприяє покращенню загального здоров’я та зміцнює імунну систему.

Дотримуйтесь правильного харчування, споживайте достатню кількість води, уникайте куріння та помірно вживайте алкоголь.

Слідкуйте за рівнем артеріального тиску та цукру в крові.

Дотримуйтесь режиму. Повноцінний сон відіграє важливу роль у відновленні організму та підтримці імунної системи.

Проходьте регулярні обстеження, це допоможе запобігти розвитку ускладнень.

Уникайте стресу, він негативно впливає імунну систему. Використовуйте методи релаксації, такі як йога або медитація, щоб покращити здоров’я тіла та мозку.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама