Нічні перекуси викликають не лише зайву вагу, а й цукровий діабет ІІ типу: дослідження

Нічні перекуси викликають не лише зайву вагу, а й цукровий діабет ІІ типу: дослідження

Згідно з дослідженнями, нічні перекуси пов’язані з появою зайвої ваги. Експерти пояснюють це тим, що ввечері та вночі метаболізм людини сповільнюється. Тому ймовірність того, що пізній перекус буде відкладений у вигляді жиру, зростає. Однак довгий час механізм цієї залежності залишався невідомим.

Американським вченим Північно-Західного університету (США) вперше вдалося встановити, що вивільнення енергії може бути молекулярним механізмом. З його допомогою біологічний годинник контролює енергетичний баланс.

Експерти провели дослідження на мишах. Гризунів, які вели нічний спосіб життя, вони поділили дві групи. Першим давали їжу з високим вмістом жирів у неактивний період часу, тобто світлий, а  другим — в активний, темний, період. Світлий період часу, на думку фахівців, пов’язаний із підтриманням постійної температури тіла.

Миші, яких годували у світлий годинник, через тиждень набрали більше ваги, ніж ті, що харчувалися уночі. Вони залишалися при 30°C, тому їм не потрібно багато часу, щоб зігріти своє тіло.

— Ми подумали, що, можливо, є компонент енергетичного балансу, коли миші витрачають більше енергії на їжу у певний час, — сказала вчений Челсі Хеплер, цитує портал Poradnik Zdrowie.

  • Енергетичний баланс — це різниця між кількістю енергії, що поставляється організму з їжею, і кількістю енергії, що витрачається організмом у певний час.

Дослідники вирішили встановити взаємозв’язок між збільшенням витрати енергії та метаболізмом жиру в організмі. Виявилося, що миші, яким доводилося підтримувати температуру тіла з підвищеною силою, не набирали стільки ваги.

— Коли тварини їдять дієту з високим вмістом жирів та вуглеводів, біологічний годинник ламається. Вони стають огрядними та починають більше їсти, коли мають спати, — пояснив керівник дослідника, доктор Джозеф Т. Басс.

На думку експерта, вивчення метаболізму мишей допомагає зрозуміти природу хвороб людини. Так, є пацієнти, які потребують безперервного отримання їжі через шлунок навіть уночі. Однак це може призвести до порушення обміну речовин та розвитку ожиріння та цукрового діабету ІІ типу.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама