«Оживити» серце можна протягом години після його зупинки: відкриття

«Оживити» серце можна протягом години після його зупинки: відкриття

Вчені Єльського університету (США) провели експеримент на свинях, під час якого встановили, що за годину після смерті можна «оживити» клітини. Такий метод регенерації дозволить збільшити кількість органів трансплантації.

За допомогою спеціалізованої машини та синтетичної рідини, яка транспортує кисень та інші компоненти протягом години після зупинки серця, вченим вдалося частково «оживити» органи свині. Це призвело до того, що через шість годин після експериментів було відновлено деякі ключові функції клітин серця, печінки, нирок та інших органів.

Як зазначає дослідник Ненад Сестан, у той момент, коли серце перестає битися, органи починають набухати, кровоносні судини руйнуються, а кровообіг блокується. Під час експерименту кровообіг повернувся, завдяки чому органи «відновилися».

Технологія OrganEx, яку дослідники використовували в експерименті, дозволила (у порівнянні з традиційними рішеннями) «зберегти цілісність тканин, знизити смертність клітин та відновити окремі молекулярні та клітинні процеси у багатьох життєво важливих органах». Вчені сподіваються, що ця система дозволить збільшити кількість органів, що трансплантуються. Це дозволить використовувати органи, взяті після вилучення життєзабезпечення, у донорів із тяжкими, незворотними ушкодженнями головного мозку.

Теоретично можливо, щоб система використовувалася для відновлення тільки померлої людини. Однак для цього прийдеться провести ще чимало досліджень. Поки вчені сподіваються, що незабаром технологію OrganEx можна буде застосувати як медикаментозну терапію.

Трансплантація органів на даний час здійснюється з використанням органів від живих або нещодавно померлих донорів, де важлива своєчасність вилучення та пересадки органів. Тривала відсутність кровообігу в організмі призводить до незворотних ушкоджень клітин, особливо в тих органах, які чутливі до кисневого голодування, таких як мозок та серце. Тому таке відкриття вчених дасть надію на одужання багатьом хворим.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама