Пробіжки зменшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера: вчені

Пробіжки зменшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера: вчені

Біг корисний здоров’ю: як фізичному,так і психічному. Він сприяє зміцненню серцево-судинної системи, покращує роботу легень та зміцнює м’язи. Регулярні тренування можуть покращити загальну фізичну форму та витривалість.

Користь бігу

  • Допомагає спалити калорії та підтримати вагу в нормі.
  • Сприяє зміцненню кісток та підтримці їх щільності. Також підтримує гнучкість суглобів.
  • Підвищує вироблення ендорфінів — природних «гормонів щастя». Вони знижують рівень стресу, покращують настрій та перешкоджають розвитку депресії.
  • Зміцнює імунітет, роблячи організм стійкішим до інфекцій та захворювань.
  • Покращує якість сну та бореться з безсонням.
  • Стимулює кровопостачання мозку. Це підвищує рівень кисню та поживних речовин, що цілюще впливає на когнітивні функції та пам’ять.

Дослідники з Мічиганського університету (США) виявили, що швидкий мозковий ритм допомагає лівій і правій півкулям мозку краще «спілкуватися» під час бігу і сну.

Швидкий темп, що з’єднує дві половинки мозку, має нову назву — «сплайни». Він названий так тому, що візуально нагадує механічні канавки, які зчіплюють зуби на механічних зубчатках коліс. Сплайни являють собою патерн ритмічної комунікації через ліву та праву частини мозку.

На думку автора дослідження, доктора психології Мега Гош, сплайни відіграють ключову роль, що дозволяє лівій та правій часткам координувати інформацію.

Канавки також стають міцнішими й ще точнішими, коли ви біжите швидше. Це, ймовірно, допомагає лівій та правій частинам мозку людини прийняти дуже швидкий і точний рух, наприклад, під час полювання.

Сплайн також спостерігаються під час швидкого руху очей, тобто під час фази REM. Це означає, що сплайни відіграють важливу роль у координації інформації під час сну, можливо, допомагаючи консолідувати досвід неспання в довгострокові спогади.

Нові результати зосереджені частини мозку, званої ретроспленіальной корою. Вона допомагає зрозуміти, коли повернути ліворуч або праворуч, а також важлива для пам’яті та уяви. Це одна з перших областей мозку, що ушкоджується на ранніх стадіях хвороби Альцгеймера.

— Враховуючи, що ретроспленіальна кора змінюється на ранній стадії хвороби Альцгеймера, це означає, що можна використовувати сплайн-ритми як ранній біомаркер цієї хвороби. Наразі ми досліджуємо цю можливість у доклінічних моделях нейродегенеративних захворювань, — зазначили фахівці, пише портал Green Me.

Деякі дослідження показують, що фізична активність, у тому числі біг, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. І ось чому.

Біг покращує кровообіг, що може збільшити надходження кисню та поживних речовин до мозку. Це може сприяти підтримці здоров’я нейронів.

Сприяє виробленню нейротрофічних факторів, таких як браїн-дериведений нейротрофічний фактор (BDNF). Останній відіграє важливу роль у зростанні, виживання та функціонуванні нейронів.

Знижує ймовірність запалення в організмі. Запалення пов’язане з ризиком різних захворювань, включаючи ті, які можуть впливати на здоров’я мозку.

Нормалізує рівень цукру у крові, що важливо підтримки здоров’я мозку. Високий рівень цукру в крові може бути пов’язаний із ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

Важливо відзначити, що хоча фізична активність може цілюще впливати на здоров’я мозку, немає єдиної формули або гарантії запобігання хворобі Альцгеймера. Однак турбота про своє фізичне здоров’я, включаючи регулярні тренування, може сприяти загальному добробуту та зменшити ризик різних захворювань, включаючи нейродегенеративні.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама