При головному болі медитація ефективніша за парацетамол

При головному болі медитація ефективніша за парацетамол

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), головні болі є найпоширенішими розладами нервової системи. Близько 47% дорослих людей відчували головний біль, а приблизно 1% пацієнтів потребують госпіталізації.

Як правило, як болезаспокійливий засіб використовують ацетамінофен (парацетамол). Він рекомендується для лікування легкого або помірного головного болю. Однак при перевищенні дози, що рекомендується, ацетамінофен може негативно впливати на печінку. Дедалі все більше вчених схиляються до думки, що замість таблеток можна використовувати медитацію.

Усвідомленість — це форма керованої медитації, під час якої люди звертають увагу на свої безпосередні думки та почуття. Як правило, вона включає дихальні техніки, які допомагає розслабити тіло і розум і зняти стрес. Згодом така практика допомагає покращити психічне здоров’я та краще зрозуміти себе.

Вчені з Університету Вісконсина (США) провели експеримент за участю 28 добровольців, яким запропонували пройти двомісячний курс свідомості. Він складався із щотижневого групового заняття тривалістю 2,5 години, одноденного ретриту, або заняття духовними практиками, та 45 хвилин усвідомленості будинку щодня. Програма включала йогу, медитацію усвідомленості та сканування тіла — техніку, при якій людина звертає увагу на своє тіло і відчуття в поступовій послідовності з голови до ніг.

Усім учасникам зробили сканування мозку до та після дослідження. Фахівці хотіли визначити ті зони органу, які зазвичай активуються у відповідь біль. І для цього до передпліччя учасників застосували тепло, поступово збільшуючи його, щоб імітувати больову відповідь.

Як виявилося, люди, які пройшли курс усвідомленості, мали меншу активність в одній із болючих областей, ніж добровольці контрольної групи, котрі вели звичайний спосіб життя. Сканування показали, що тренування усвідомленості фактично змінило області мозку, які формують реакцію біль.

— Наше відкриття підтверджує ідею, що тренування усвідомленості безпосередньо впливає на те, як сенсорні сигнали від тіла перетворюються на реакцію мозку, — зазначив провідний дослідник, психолог Джозеф Вільгос, цитує Mail Online.

Експерти сподіваються, що отримані результати можуть бути використані, щоб допомогти людям, не вдаючись до таких ліків як парацетамол, впоратися з болем, особливо хронічним.

Існує кілька технік медитації, які можуть бути корисними при головному болі.

Глибоке дихання. Зосередьтеся на своєму диханні, зробіть повільні та глибокі вдихи та видихи. Це зменшить рівень стресу та напруги, що допоможе знизити головний біль.

Медитація візуалізації. Заплющте очі та уявіть собі спокійне місце. Це може бути природний краєвид або пляж. Занурюйтесь у деталі цього місця, уявляйте його запахи та звуки.

Медитація на тілесні почуття. Зосередьтеся на тілесних відчуттях, починаючи з кінчиків пальців на руках і поступово рухаючись нагору по всьому тілу. Визначте місця напруги та намагайтеся розслабити їх.

Медитація на свідомість. Усвідомлюйте свої думки, емоції та тілесні відчуття. Не намагайтеся їх змінити, просто спостерігайте.

Результати дослідження були опубліковані в The American Journal of Psychiatry («Американський журнал психіатрії»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама