Природний антибіотик будуть використовувати при лікуванні інфекційних захворювань кишківника, легень та стравоходу

Природний антибіотик будуть використовувати при лікуванні інфекційних захворювань кишківника, легень та стравоходу

Стійкість до протимікробних препаратів є серйозною медичною проблемою. Вона означає, що бактерії, віруси, гриби та інші мікроорганізми стають менш чутливими до дії протимікробних препаратів, таких як антибіотики та антимікотики, що ускладнює лікування інфекцій.

Це змушує вчених у всьому світі шукати нові сполуки, які зможуть боротися із патогенними бактеріями та грибками. Мікробіологам Кембридзького університету (Великобританія) вдалося отримати новий антибіотик із соланіміцину, який міститься в картоплі.

З’єднання, спочатку виділене з патогенної бактерії, яка заражає картоплю, має широкий спектр дії проти фітопатогенних бактерій. Як показали лабораторні дослідження, соланіміцин також допомагає впоратися з диплоїдними грибками Candida albicans. Вони небезпечні тим, що можуть розмножуватися на слизових тканих внутрішніх органів (кишківнику, легені, стравоході), отруюючи токсинами та викликаючи їх дисфункцію. Новий антибіотик зможе перешкоджати цьому.

Картопляна патогенна бактерія Dickeya solani, яка виробляє соланіміцин, була вперше ідентифікована понад 15 років тому. А її антибіотичний потенціал вчені почали вивчати близько десяти років тому. Вони виявили, що кисле середовище рН, яке міститься в картоплі, активує кластер генів соланіміцину. 

Соланіміцин — це антибіотик, який належить до класу макролідів і має властивості боротьби з бактеріями. Його структура може бути використана для розробки нових антибіотиків та боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама