

Заведено вважати, що олія дуже корисна. Чи так це?
Соняшникова олія містить поліненасичені жирні кислоти, такі як олеїнова та лінолева. Однак часте вживання цієї олії може спричинити збільшення рівня холестерину в крові та розвиток серцево-судинних захворювань.
Також слід враховувати, що олія є одним з алергенів. Тому людям, схильним до алергії на олії, краще відмовитися від неї.
Однак особливо на шкідливість олії впливає процес рафінування. Під час нього масло обробляється паром при високій температурі та тиску, щоб знищити всі бактерії та мікроорганізми. Після цього масло піддається дегумування, тобто обробці фосфорною кислотою для видалення фосфоліпідів, які ускладнюють його зберігання.
Потім олію відбілюють, щоб зробити її прозорішою. І, нарешті, піддають дезодоруванню, або обробці паром, для видалення запаху та смаку, які можуть бути притаманні нерафінованій олії.
В результаті рафінована олія має більш стабільну структуру та тривалий термін зберігання, ніж нерафінована. Але під час процесу втрачає корисні речовини, такі як вітамін Е та інші антиоксиданти. При цьому у ній утворюються трансжири, які можуть спричинити гормональний дисбаланс організму. До того ж така рослинна олія дуже калорійна, що підвищує ризик розвитку ожиріння.