Рання сивина у чоловіків — ознака ішемічної хвороби серця: вчені

Рання сивина у чоловіків — ознака ішемічної хвороби серця: вчені

Сивина зазвичай пов’язана з природним процесом старіння, коли пігмент волосся, меланін, починає менше вироблятися організмом. Однак іноді сивина може з’явитися вже у молоді роки. Причиною цього можуть бути багато факторів: нестача вітамінів та мінералів, пережите потрясіння, генетика. Деякі захворювання, такі як аутоімунні хвороби, можуть вплинути на пігментацію волосся. Також сиве волосся вважається показником стану серцево-судинної системи у чоловіків.

Вчені Каїрського університету (Єгипет) оцінили схильність до ішемічної хвороби серця (ІХС) у 545 чоловіків. Всі вони залежно від сивини були поділені на п’ять груп, починаючи від темного волосся і закінчуючи сивими. Потім експерти оцінили інші фактори ризику, такі як високий кров’яний тиск, діабет, генетична схильність до серцевих захворювань, куріння, аномальна концентрація ліпідів у крові.

Як показали результати, третя стадія сивини, коли половина волосся була сивою, була пов’язана з вищим ризиком розвитку ішемічної хвороби серця, незалежно від віку та інших факторів ризику. Тому сивина може бути показником ІХС за відсутності інших симптомів.

Атеросклероз і сивина також пов’язані з аналогічними процесами, такими як окислювальний стрес, хронічне запалення, гормональні зміни, зміни ДНК та старіння клітин. Ризик цих захворювань, атеросклерозу та ІХС, зростає з віком. Але сивина може бути тим симптомом, який можна одразу побачити.

Експерти пояснюють це тим, що поява серцево-судинних захворювань зумовлена тими процесами, що й сивини. Серед них розвиток окислювального стресу, хронічне запалення, гормональні зміни, зміни до ДНК та старіння клітин. Однак сама по собі сивина не є причиною атеросклерозу або ІХС, хоча може на них вказувати.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама