Самотність підвищує ризик розвитку депресії, інсультів та інфарктів

Самотність підвищує ризик розвитку депресії, інсультів та інфарктів

Особистий час потрібен кожному. Однак тривала самотність може бути небезпечною як для психічного, так і фізичного здоров’я. Згідно з дослідженнями, самотність підвищує рівень стресу та послаблює імунітет, що сприяє розвитку запальних захворювань, у тому числі серцево-судинних.

Вчені довели, що соціальна ізоляція збільшує ризик розвитку госпіталізації кардіологічних та неврологічних хворих на 30%. А у тих осіб, які мають не більше трьох контактів, ризик можливої госпіталізації зростає на 40%. Показники виживання при серцевій недостатності також були нижчими у хворих, які страждають на депресію. Вони становлять 60% і 62% відповідно у соціально ізольованих та клінічно депресивних пацієнтів.

Згідно зі статисткою, у США близько 25% людей віком 65 років і старше соціально ізольовані. Серед факторів, які найбільше впливають на соціальні зв’язки, — незадоволеність сімейними чи діловими відносинами. Ризик появи інсульту або серцевого нападу також збільшується з віком через вихід на пенсію. Однак і молоді люди ведуть замкнутий спосіб життя.

Глобальна пандемія COVID-19 наочно продемонструвала, як молоді люди, які позбавлені контактів, постраждали від соціальної ізоляції. У них виникла тривога, депресія або зміна ритму сну.

Є ще один аспект, який слід враховувати. Соціальна ізоляція підштовхує людей до малорухливого способу життя. Відсутність адекватної фізичної активності значно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Однак соціальна ізоляція та самотність не є синонімічними.

— Люди можуть вести відносно ізольоване життя і не почуватися самотніми. І навпаки! Люди з великою кількістю соціальних контактів можуть відчувати самотність, — наголосила професор клінічної медицини в Каліфорнійському університеті Крістал Уайлі Сене, цитує портал Green Me.

Це два стани не залежать один від одного, але обидва мають значні та ризиковані наслідки для здоров’я. Хоча не все так однозначно: деякі люди вважають за краще знаходитися на самоті та не відчувають негативних ефектів від цього.

Дослідження опубліковано у медичному журналі JAHA Американської кардіологічної асоціації.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама