Споживання авокадо перешкоджає розвитку серцевих захворювань та інсульту

Споживання авокадо перешкоджає розвитку серцевих захворювань та інсульту

Авокадо іноді називають «калорійною бомбою» через те, що він є джерелом вітамінів і мінералів, а також омега-3 ненасичених жирних кислот. Це робить його плодом корисним для здоров’я.

Користь авокадо

  • Містить здорові жири. Вони можуть знизити рівень холестерину у крові.
  • Багат антиоксидантами, такими як лютеїн та зеаксантин, які сприятливо впливають на зір та загальне здоров’я очей. А такий антиоксидант, як вітамін Е, покращує стан шкіри.
  • Завдяки вмісту калію та мононенасичених жирів авокадо може знизити артеріальний тиск та покращити здоров’я серцево-судинної системи.
  • Дослідження показують, що авокадо може допомагати стабілізувати рівень цукру на крові.
  • Дієтичні волокна авокадо сприяють нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту.

Викликає ожиріння?

Як правило, авокадо не радять їсти людям, які борються з ожирінням. Але чи справді його споживання сприяє збільшенню ваги? На це запитання спробували відповісти вчені з медичної школи Університету Тафтса.

Вони провели дослідження, під час якого намагалися дізнатися, чи впливає щоденне споживання авокадо на так зване абдомінальне ожиріння. Цей вид ожиріння особливо шкідливий для здоров’я. Надлишок жиру в організмі накопичується в галузі внутрішніх органів та загрожує розвитком багатьох захворювань, у тому числі серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу.

В експерименті взяли участь 1000 людей з зайвою вагою. Усіх їх поділили на дві групи: учасники першої харчувалися звично, а учасникам другої у щоденне меню запровадили один плід авокадо. Після закінчення експерименту, який тривав пів року, усім добровольцям виміряли рівень холестерину та вагу. Для перевірки рівня абдомінального жиру та жирової тканини було проведено магнітно-резонансну томографію (МРТ).

Цілющий вплив

Як показало дослідження, учасники другої групи, які щодня з’їдали один авокадо, споживали більше клітковини та здорових жирів (омега-3), але менше вуглеводів та білків, ніж учасники першої.

— Було трохи суттєвих відмінностей між результатами аналізів добровольців. Виняток становив холестерин. В учасників другої групи спостерігався як нижчий рівень загального холестерину, так і нижчий рівень «поганого» холестерину, — сказав автор дослідження, професор медицини Еліс Х. Ліхтенштейн, передає Gazet a.pl.

Це означає, що авокадо сприятливо впливає на здоров’я кровоносної системи, зокрема, за допомогою своєї здатності знижувати рівень «поганого» холестерину, чи ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Мононенасичені жири, які переважають в авокадо, можуть допомогти покращити профіль ліпідів у крові.

Зниження рівня ЛПНЩ пов’язане зі зменшенням ризику утворення атеросклеротичних бляшок, які можуть призвести до серцевих захворювань та інсультів. Тому регулярне вживання авокадо може сприяти підтримці здоров’я серцево-судинної системи.

Також варто відзначити, що авокадо, незважаючи на вміст жирів, може бути корисним для тих, хто стежить за вагою. Мононенасичені жири в авокадо можуть створювати відчуття насичення, що може допомогти контролювати апетит та запобігати надмірному споживанню їжі.

Результати дослідження були представлені в Journal of the American Heart Association (Журнал Академічної кардіологічної асоціації).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама