Статини можуть уповільнити розвиток раку у чоловіків

Статини можуть уповільнити розвиток раку у чоловіків

Рак передміхурової залози є одним із найпоширеніших видів онкологічних захворювань серед чоловіків. Як правило, він лікується комбінаторно: хірургічно та медикаментозно. Оскільки розвиток пухлини залежить від зростання таких андрогенів, як тестостерон, завдання лікарів блокувати їх. З цією метою застосовуються різні андрогенні блокатори.

Вчені з Інституту досліджень раку імені Бітсона (Великобританія) виявили, що статини, популярні антихолестеринові препарати, здатні придушити розвиток пухлини. 

Статини запобігають виробленню печінкою ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), або так званого «поганого» холестерину. Згодом його накопичення може призвести до затвердіння та звуження артерій та серцевих захворювань, що є однією з причин смертності.

Вчені провели дослідження. Вони щодня протягом шести тижнів давали пацієнтам таблетку аторвастатину по 40 мг. Статини вводилися разом із традиційною андрогенною деприваційною терапією, яка знижує андрогени у кровотоку. Як виявилося, успіху вдалося досягти у 11 із 12 пацієнтів, а в одного з пацієнтів рівень тестостерону знизився на 50%.

— Як показало дослідження, статини можуть уповільнити зростання раку передміхурової залози. Наразі необхідні додаткові дослідження на більшій групі чоловіків, щоб з’ясувати найкращий час для додавання статинів, щоб вилікувати рак передміхурової залози, — зазначив провідний автор дослідження, професор Хінг Леунг, передає цитує портал Green Me.

Важливо відзначити, що статини допомагають не тільки вилікувати небезпечний вид пухлини, але й значно покращують стан серцево-судинної системи.

Дослідження опубліковано у журналі BJUI.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама