Синій колір гаджетів викликає появу зморшок: вчені

Синій колір гаджетів викликає появу зморшок: вчені

Синє світло, що випромінюється електронними пристроями, такими як смартфони, планшети та комп’ютери, може впливати на шкіру та бути пов’язаним із деякими ознаками старіння.

Вплив синього кольору гаджетів

  • Може пригнічувати вироблення мелатоніну — гормону, який регулює цикл сну та неспання. Порушення нормального сну може негативно вплинути на загальне здоров’я та зовнішній вигляд шкіри.
  • Впливає на колаген — білок, що відповідає за еластичність шкіри. Це може спричинити появу зморшок та втрату пружності.
  • Може спричинити запальні реакції у шкірі. Хоча деяке запалення може бути частиною природного процесу загоєння, надмірна дія синього кольору може прискорити старіння.

Згідно з дослідженням вчених з Департаменту інтегративної біології Університету штату Орегон (США), надмірна дія синього світла ноутбуків, смартфонів та телевізорів не тільки викликає безсоння, а й впливає на основні клітинні функції, що призводить до їх прискореного старіння. 

Експерти вивчили вплив синього світла на плодові мушки.

— Ми порівняли рівні метаболітів у мошок, які зазнали впливу синього світла протягом двох тижнів, із тими, що містилися в темряві, — розповіла  доктор Ядвіга Гібултович, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Як виявилося, вплив синього світла призвів до підвищення рівня натрію сукцинату, який необхідний для зростання і функціонування клітин. При цьому було знижено рівень глутамату, який відповідальний за зв’язок між нейронами. Це вказує на передчасне старіння організму

Експерт підкреслює, що синє світло, яке використовувалось в дослідженнях на мухах, було дуже сильним. Більшість людей зазнають меншого впливу, тому пошкодження клітин у людей може бути менш драматичним.

— Наше дослідження показує, що уникнення надмірної дії синього світла дозволяє сповільнити старіння, — зазначила Ядвіга Гібултович.

Для мінімізації потенційних негативних впливів синього світла на шкіру можна вживати заходів, таких як використання захисних засобів проти сонцевої дії та обмеження часу, проведеного перед екранами гаджетів, особливо перед сном.

Дослідження опубліковано в журналі Frontiers in Aging («Кордони старіння»).

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Хронічний синусит
Види синуситу в хронічній форміХронічний синусит —...
Молочниця в роті у немовляти
Причини молочниці у немовлятПрийом антибіотиківПол...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама